11. mars ble vaksinering med AstraZeneca satt på vent i Norge etter meldinger om mulige alvorlige bivirkninger.

Tre personer i Norge som har fått vaksinen har dødd ganske kort tid etterpå av blodpropp i kombinasjon med lave blodplateverdier og blødninger.

AstraZeneca ble frem til uke 10 bare gitt til helsepersonell. I Helse Bergen hadde de rukket å gi 2067 ansatte første dose med vaksinen da den ble satt på vent.

– 286 av dem som har fått den, har meldt om bivirkninger. Av dem er 75 meldt videre til Legemiddelverket, forteller administrerende direktør i Helse Bergen Eivind Hansen til BA tirsdag.

Han sier at de er opptatt av å informere og møte de ansatte på eventuell uro knyttet til AstraZeneca.

– Vil følge nasjonale anbefalinger

I løpet av denne uken skal helsemyndighetene avgjøre om man mener at det er trygt å gjenoppta bruken av AstraZeneca eller ikke.

– Vi vil følge de anbefalingene som kommer fra de nasjonale helsemyndighetene, understreker Hansen.

I mellomtiden har sykehusene fått ekstra doser med Pfizer/Biontech-vaksinen.

Helse Bergen har fått nesten 2000 doser, og går i gang med å vaksinere ansatte igjen denne uken, sier Hansen.

– Vi skal fortsette vaksineringen inn i påskeuken også. Det er gledelig at vi nå kommer i gang igjen. Det gjør at vi er bedre i stand til å håndtere våre oppgaver.

Ledelsen ikke prioritert

Frem til denne uken har 5000 ansatte i Helse Bergen og på Haraldsplass Diakonale sykehus fått første dose med enten Pfizer eller AstraZeneca.

Ingen i toppledelsen eller beredskapsledelsen i Helse Bergen har fått vaksine så langt, opplyser Stig Harthug, leder for Seksjon for pasientsikkerhet.

Ved Oslo universitetssykehus har det skapt misnøye at en større prosentandel av ansatte i ledergruppen er vaksinert enn blant helsefagarbeidere. Dagbladet omtalte sykehusets prioriteringer i en sak i forrige uke.

Hansen forteller at de har fulgt nasjonale retningslinjer for fordeling av vaksiner blant helsepersonell, og at bare noen få personer uten pasientkontakt, men med driftskritiske funksjoner, så langt har fått vaksine.

– Så vidt meg bekjent har ingen som sitter på hjemmekontor blitt vaksinert ennå, sier han.

Får ikke vaksine nå

Hansen forteller at beredskapsledelsen skal komme et godt stykke uti prioriteringsrekkefølgen basert på de kriteriene som er lagt til grunn.

– Vi har håndtert jobbene våre et helt år uten å bli smittet, og skal fortsette å være forsiktige. Men nå har vi fått beskjed fra noen fagfolk og tillitsvalgte at vi også snart må komme inn i køen.

Hansen sier han har bedt vaksineutvalget vurdere de innspillene de har fått, samtidig er det viktig at de som står nærmest pasientene må komme først.

– Det kan derfor være at noen i beredskapsledelsen som jobber nær pasientene får noen av de cirka 2000 Pfizer-dosene vi har fått. Jeg er ikke blant dem.

For at ingen av de nesten 2000 ekstra dosene med Pfizer-vaksinen verken skal bli satt tilfeldig eller gå til spille, setter de også opp reservelister når de planlegger vaksineringen, forteller Hansen.