Filmkollektivet Skyhøy ber om et møte på kontoret, som befinner seg i en studentbolig på Møllendal.

Gjengen forteller at de for et år siden bestemte seg for å lage film. Alt hadde startet, men ingenting var gjennomført. De manglet tid og ekspertise. Så går det et år. Ting skjer.

Nå er Damjan Agic (19), Jone Holmelid (19), Peik Dyvi-Ulveseth (20), Sondre Gjerstad Myklebust (19) og Hans Olav Grove (19), klare for opptak.


Typiske ungdomsproblem

Filmene, som har et snitt på femten minutter, skal vise hvordan typiske ungdomsproblemer utspiller seg i fire gutters liv i Bergen.

Som vennskap, kjærlighet, rus, psykiske- og familiære problemer.

– Etter VGS må du begynne å få kontroll på deg selv. Skal du studere, jobbe, feste, være lost, lage en film? Det kan skli så mange ulike veier. Vi ønsker å vise de gode og dårlige sidene ved å være ung, forteller de.

Fire av dem spiller selv hovedrollene i det som sjangermessig kan minne om NRK-suksessen «Skam» eller britiske «Skins», den fjerde, Ravneberg, filmer alt.

Vil vise det ekte livet

Manus har de skrevet selv, og møtes fem til syv dager i uken for å planlegge alt fra storyboard til filming.

– Manuset er inspirert av venner og vårt eget liv. Vi vil at seerne skal sitte igjen med et inntrykk av både hvordan ungdomslivet i Bergen kan være en glede, men også hvordan problemstillinger kan få store konsekvenser.

I januar startet de innspillingen av den første filmen, som har Sondres rollefigur «Oliver» fra Fana i fokus. Temaet er vennskap.

– Det er viktig for oss at dialogen skal være realistisk. Vi inviterer derfor venner til å gi oss tilbakemeldinger på om noe skurrer, og lar de som spiller i ulike roller selv få lov å påvirke manuset, slik at det blir mest mulig naturlig og ikke teatralsk dialog, forteller de.

– Vi tror det kan ta innersvingen på andre serier. Vi er ungdommer, som viser det ekte livet til ungdommer. Vi er ungdomslivet!


Jobber gratis

Skyhøy filmproduksjon har søkt etter kreative mennesker som ønsker å ha en rolle i deres kommende filmproduksjon, via Instagram og i sitt eget nettverk.

Alt fra skuespillere, statister, kostyme, manus, lyd, lys og klipping har blitt oppfordret til å ta kontakt til lavbudsjettproduksjonen.

I den nonprofit lavbudsjettproduksjonen er det ingen lønn å få, men det klager ingen på.

– Folk får erfaring og synes det er gøy. Vi var rundt 25–30 mennesker første innspillingshelgen, et stort og solid crew som brukte helgen vår på å jobbe gratis, sier Dyvi-Ulveseth.

– Eller, vi sto for maten da, og diverse, så vi måtte ut med 3000 kroner fra egen lomme, påpeker Holmelid.


I Bergen, for Bergen

De filmer ulike steder rundt om i byen. Musikken lager de selv eller får fra venner. De kaller det de holder på med teenspirit.

– Vi lager dette for Bergen, i Bergen, av Bergen, lyder mottoet, fra sofaen på kontoret.

Nå skal de filme helt til mai. Målet er å vise filmene på Cinemateket, ulike kulturhus, og ikke minst: på BIFF.

– Så er planen vår å pitche det videre!

Ønsker velkommen

Daglig leder for Vestnorsk Filmsenter, Stine Tvedten, forteller at det er mange som har klart å komme gjennom nåløyet med å bare sette i gang.

– Så får de etter hvert litt utdannelse i bunn om de finner ut at det er noe for dem. Mye kan oppnås med egeninnsats og å stå på, mener Tvedten.

Hun ønsker velkommen til filmfeltet, og avslutter med å si ære være ungdommen.