I pent og rolig vær seilte Statsraad Lehmkuhl rundt Sør-Amerikas sørligste punkt.

Det var første gang på sine 108 år til sjøs.

– Å seile rundt Kapp Horn var en meget overveldende opplevelse, fordi en ikke kan la være å tenke på alle de folkene som har kjempet for å komme rundt i århundrer, mange med livet som innsats, sier maskinsjef Jonas Jensen i en video Statsraad Lehmkuhl la ut på Facebook.

Kapp Horn er historisk kjent for sine harde værforhold, og over 800 skip skal ha forlist der gjennom årene.

Aldri før har Statsraaden vært så langt unna hjembyen Bergen som nå.

Vind med orkan styrke

Selv om værgudene var på mannskapets side ved første passering, var været hakket mer ubehagelig da de igjen skulle runde kappet.

I ekspedisjonsloggen skildrer mannskapet det slikt:

– Lydnivået er øredøvende, bevegelsene voldsomme, vinden virker enda kaldere, regnet enda våtere. Og desto mer velkomment er dagslyset, og synet av Kapp Horn – i alle fall i medvind. Et mektig syn.

– Da vi rundet Kapp Horn, så toppet det seg med vanvittige haglebyger og snø, og så kom solen. Det ble akkurat slik som en runding av Kapp Horn skulle være, sier Haakon Vatle.

Han er direktør for skipet og ekspedisjonsleder for «One Ocean Expedition», og kom om bord på skipet igjen i forrige uke.

Fikk besøk av Kygo

Ingen andre enn Kyrre Gørvell-Dahll, også kjent som Kygo, fikk være med på rundingen av kappet.


– Det var en sinnssyk opplevelse. Veldig moro og veldig utfordrende. Vi hadde autentisk Kapp Horn-vær, og det var perfekt, forteller han i en pressemelding.

Kygo har blitt goodwill-ambassadør for seilskipet og One Ocean Expedition.

Vatle sier han er glad for Kygo sitt engasjement:

– Kygo er en av verdens mest kjente artister, med mange millioner følgere på ulike strømmetjenester og i sosiale media. Han er også en veldig viktig ambassadør fordi han når den yngre generasjonen som skal ta over etter oss.

– Han er en utrolig fin og jordnær fyr, forteller Vatle til BA.

Ut mot Stillehavet

Etter et kort opphold i Ushuaia, seilte Statsraaden ut mot havet igjen fredag 1. april.

Nå er planen å følge deler av den chilenske kysten, før de starter en 8000 km lang etappe ut i Stillehavet til Tahiti.

– Hver dag nå er en for historiebøkene for skipet, for vi har aldri vært over Stillehavet. Så alt fremover er nytt farvann for Statsraad Lehmkuhl, sier Vatle.

Statsraad Lehmkuhl er nå i sin syvende måned på jordomseiling. Den 15. april 2023 skal seilskipet etter planen være tilbake i Bergen.