Det var under den sagnomsuste Melodi Grand Prix-uken i 1986 at seilskipene Sørlandet, Christian Radich og Statsraaden lå etter hverandre på Bryggen i Bergen.

Nå inviterer Håkon Steinar Vatle og Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl til ny skutefest og skværriggersamling langs Bryggen.

Blir magisk

Det skjer i St.Hans-helgen 21.-24. juni neste år.

– Dette kommer til å bli magisk, et fantastisk skue. sier direktør i stiftelsen, Haakon Steinar Vatle.

Bildet du ser over  har hengt lenge på  Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl sine kontorer på Bryggen.

– Vi har snakket lenge om å få dette til en gang til. Nå setter vi i gang, sier  Vatle.

I tilknytning til besøket, planlegges det flere aktiviteter på Bryggen.

Planene dag for dag:

– Men det vil også være møtevirksomhet om bord i skutene. Vi vil forsøke å samle blant andre politikere fra Kristiansand, Oslo og Bergen for å snakke om skutenes fremtid. Øverst på agendaen står helårdsdrift, sier Vatle.

Dette skjer:

  • Torsdag 21. juni på ettermiddagen blir det flott innseiling med de tre skipene. Vatle håper mange småbåter vil møte skipene ute ved Sotrabroen og følge skipene inn.
  • Fredag 22. juni blir det konferanser og møter om bord på dagtid og skjærgårdsturer på kvelden hvor de tre skipene har samseilas. 
  • Lørdag 23. juni blir det åpent skip og maritime aktiviteter for alle på dagtid og skjærgårdsturer på kvelden med samseilas i Byfjorden og «befaring» og hilsning til St.Hans bålene langs sjøen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Feirer Stiftelsen

Det er ingen andre nasjoner i verden som har tre så vakre og velholdte seilskip som er i operativ helårsdrift. Formålet med samlingen er å rette fokus på de tre norske seilskipene som relevante opplæringsarenaer og flytende kulturminner for Norge, sier Vatle.

Samlingen blir også en markering av Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl som går inn i sitt 40. driftsår i 2018. 

– Vi i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl tar den økonomiske risikoen. Vi håper å fylle opp alle skjærgårdsturene for skipene slik at vi sitter igjen med en pott til videre drift av Bergens stolthet, sier Vatle.

...og det kommer mer

Litt senere på sommeren er det andre skuter som skal fylle opp Vågen: Når Fjordsteam går av stabelen i Bergen 2. til 5. august blir det et yrende folkeliv, skinnende veteranskip og historiske fjordabåter, musikk og dans, rullende og stasjonære klenodier, og alt det beste vestlandsk kystkultur har å tilby, opplyser arrangørene.

Og siden vi nå er i gang, minner vi om Tall Ships Races 2019 fra 21. til 24. juli 2019.