– Det er utrolig staselig, helt fantastisk, sier Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen seilskipet Statsraad Lehmkuhl, til BA etter at det fredag morgen ble offisielt at seilskipet vant den en internasjonale seilregattaen Tall Ships Races i regi av Sail Training International.

Statsraaden vant de to første etappene, fra fra Antwerpen til Lisboa og fra Lisboa til Cádiz. Med tredjeplass på tredjeetappen fra Cádiz til A Coruña, holdt innsatsen til sammenlagt seier i A-klassen.

– Lehmkuhl har gjort det til en vane å hevde seg i regattaen, men å vinne sammenlagt er spesielt. Det er tre år siden sist, sier Vatle.

Skipet har seilt i en måned til sammen.

Gullet «kommer hem»

Direktøren forteller at seieren i Tall Ships Races gir masse oppmerksomhet i det internasjonale seilmiljøet.

– Så om ikke Brann tar gullet i år, så kommer i hvert fall Lehmkul hjem til Bergen med gullet, sier Vatle fornøyd.

Seilskipet kommer hjem til Bergen fredag 26. august klokken 10.00 med syngende medseilere fra mastene etter to måneders fravær.

– Jeg er så heldig at jeg er om bord selv og skal seile inn til Bergen med mannskapet syngende i mastene, sier Vatle.

 

Slo rivalen grundig

Kaptein Jens Joachim Hiort legger ikke skjul på at det er en svært god følelse å vinne sammenlagtseieren i Tall Ships Races.

– Det er veldig hyggelig å vinne. Marginene på de to første etappene var veldig gode, så den siste regattaen ble en slags sjarmøretappe der vi bare sikret inn seieren, sier Hiort.

Han forteller at sisteetappen var den var mest utfordrende med motvind og mye taktiske vurderinger.

– Vi kom antakelig inn som tredje skip. Det er ikke helt klart ennå. Men det var ganske liten margin opp til de to første, så vi kunne fort fått en enda bedre tid. Men marginen ned til Oslo-skipet Christian Radich, som det er veldig viktig å slå, var på godt over ti timer, så det er vi veldig fornøyd med, sier Hiort.

Honnør til mannskapet

Det faste mannskapet på 20 til 30 har hatt god hjelp av medseilere underveis i regattaen, forteller direktør Haakon Vatle.

– Alle honnør til mannskapet. Men vi trenger også medseilerne som er folk på opplevelsesferie. De betaler for å være med på bo på skipet og seile det. De betyr mye for skipet, sier han.

Det har vært utsolgt på flere av etappene, og opp mot 140 medseilere.

 

– Seieren i Tall Ships Races betyr veldig mye for Bergen. Lehmkuhl er en flytende ambassadør for Bergen og Norge. Slike priser er også viktige for oss. Det hjelper oss å få godt belegg med ferierende på skipet også neste år, sier Vatle fornøyd.

Premieutdeling fredag

I kveld fredag 12. august klokken 19.00 er det premieutdeling og avslutningsseremoni for Tall Ships Races 2016 i A Coruña.

– Det er heder og ære og flotte pokaler som følger med. I morgen drar vi ut og feirer, sier Vatle.

Skipet drar videre på Shantytokt herfra mandag 15. august til Dublin og fra Dublin til Bergen 21. august.

Seilskipet kommer hjem til Bergen fredag 26. august klokken 10.00 med syngende medseilere fra mastene etter to måneders fravær.