Natt til lørdag løsnet flere tunge steiner fra fjellsiden. Rasstedet skal være like i nærheten av krysset hvor gamleveien over Stalheimskleivi møter E16 i Gudvangen.

Se video fra teltplassen lengre nede i saken.

Les også: Campingfølge slo alarm: Flere hundre kilo tunge steiner raste nær E16

– Veldig rasfarlig

En lokal bonde la merke til de fire personene som ville slå opp telt nederst i Stalheimskleiva fredag kveld. I 22-tiden dro han bort for å advare dem mot å slå opp teltet på parkeringsplassen.

– Det så ut til å være to ektepar, forteller Roald Jordalen.

– Jeg fortalte dem at det var farlig der på denne tiden av året, og pekte på noen store steiner som hadde rast ned i fjor – akkurat der de ville slå opp telt. «Vi skal være forsiktige,» sa de, forteller bonden.

Saken fortsetter under bildet.

– Hva tenkte du da de ville campe der likevel?

– Jeg tenkte at nå har i hvert fall jeg gjort mitt. Det er et veldig farlig område – særlig når det har vært tørt så lenge og nå begynte å regne. Samtidig er snøsmeltingen i gang. Jeg kjører den veien daglig – men ikke når det regner, da er faren for ras overhengende stor, sier han.

Ble advart

Neste morgen dro han tilbake for å se hvordan det gikk med camperne.

Han så først den forlatte campingplassen med de store steinene som hadde rast ned, før han også traff camperne som kom tilbake etter at de hadde kjørt fra teltene sine i hui og hast.

– Ja, de har hatt veldig flaks. Den ene steinen ligger nesten en meter fra det ene teltet, det er vanskelig å anslå størrelsen, men jeg vil si den er mellom 400 og 500 kilo. Den andre steinen, som landet ved siden av det andre teltet, er på flere kubikk, flere tonn.

Like ved teltene sto også bilene til camperne parkert. En bil skal ha blitt truffet av raset, og fått skader, ifølge politiets opplysninger.

– De var veldig preget av situasjonen, og litt bekymret for nye ras. De har nok dratt i all hast, hele bakken må ha ristet da steinene traff, sier bonden.

Saken fortsetter under videoen.

Steiner på flere tonn raste like ved telt: – Jeg advarte dem

Varslet politiet tidlig om morgenen

Raset gikk på gamle E16 like ved Stalheimskleiva.

Politiet ble varslet om raset klokken 0540 natt til lørdag. Ifølge de som ga beskjed, skal raset ha skjedd rundt klokken 0030.

– Snakk om å ha is i magen, selve raset skjedde om natten, men politiet ble ikke varslet før klokken 0540. De største steinene er beskrevet som nesten like store som en bil, sier operasjonsleder Morten Rebnord i Vest politidistrikt til BA.

Flere tonn

Raset skjedde ved gamle E16 som går over Stalheimstunnelen og Sivletunnelen. Veien brukes som en turistvei. Den er inntil videre stengt for trafikk fra Nerøydalen til Stalheim hotell.

– Enkelte av steinene som kom ned veier flere tonn, sier John Andreas Omdal, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.

– Vi vet ikke når disse steinene vil bli fjernet.

Det skal ha vært kommet svært mye nedbør i området det siste døgnet.