Partiene Høyre, Frp, Venstre, SV, KrF og Pasientfokus skulle i dag sørge for å endevende regjeringens politikk om at det ikke skal komme nye statlige arbeidsplasser i Oslo og «andre store byer» i ettermiddag.

Men etter to omganger, var det stemmelikhet – 50–50 – i Stortingssalen.

– Det har ikke skjedd før, dramaet vil ingen ende ta i denne saken, sier stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane Alfred Jens Bjørlo (V).

Det betyr at saken settes opp til votering mandag. Det er den ene dagen i halvåret det voteres over grunnlovsendringer, noe som betyr at alle representantene må være til stede.

– Så vi får ha troen, sier Bjørlo.

Forslaget de på papiret har flertall for stryker formuleringen om «andre store byer» – hvilket betyr at statlige arbeidsplasser skal flyttes ut av Oslo alene.

– I praksis, vil det nye vedtaket bety noe som helst?

– I praksis kunne det blitt vanskeligere å for eksempel flytte Konkurransetilsynet fra Oslo til Bergen, med den retningslinjen regjeringen la opp til.

– Men det er bare en føring, absolutt, og et signal til regjeringen, sier Bjørlo som synes følgende debatt er viktig å løfte:

– Er det bra for Vestlandet at Bergen styrkes, eller er det et problem for distriktene at Bergen blir for sterkt? Jeg mener det går an å ha to tanker i hodet, og at det er bra for Vestland om Bergen blir en motor for utviklingen her.

Les også

Reddar regjeringa frå pinleg «nybegynnarfeil»