Fra like før midnatt og frem til ettermiddag onsdag, gikk det seks jord- og steinras i Aurland og Sogn.

Det ble kaotisk langs flere fylkesveier hvor store masser har stengt bygder inne. I tillegg raste en flere hundre kilo tung stein ned fra fjellsiden og traff E16. Ingen skal ha blitt skadet i noen av rasene.

Den massive steinen traff E16 i 1030-tiden onsdag, på vestsiden av Gudvangatunnelen i Aurland. Dette medførte at veien måtte holdes stengt i nesten seks timer, som resulterte i lange køer og ventetid for bilistene. Flere andre E16-tunneler ble holdt midlertidig stengt for å prøve å unngå kødannelse, men likevel ble det kilometervis med personbiler, campingbiler og lastebiler på rekke og rad.

Politiets operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen fortalte at det var behov for større maskiner for å fjerne steinen.

– Rundt klokken 1610 var steinen ryddet av veibanen og geologen anser det nå som trygt å ferdes på veien, sier Tor Evensen i Vegtrafikksentralen.

Flere innesperret

Selv om køen på E16 kanskje rammet flest, rammet den nødvendigvis ikke hardest. På grunn av de seks rasene er tre bygder innesperret onsdag ettermiddag, og vil forbli det til nye vurderinger blir tatt av geolog torsdag. I tillegg førte raset til at mellom 50 og 60 turister på Nærøyfjorden camping er innesperret på Bakka etter raset.

Eier av Nærøyfjorden camping, Ole Magne Dyrdal, forteller at nødhjelp er tilgjengelig hos dem.

– Fjorden er åpen og båter kan dra til Gudvangen, sier han.

Norges vassdrag- og energidirektorat, NVE, vurderte i dag faren for jord- og flomskred til å være på gult nivå.

– Mengden skred har stemt overens med varselet vi sendte ut. Styrtregnet i avgrensede områder, slik vi har sett i dag, utgjør stor risiko for skred, sier vakthavende på jordskred avdelingen, Mads Peter Dahl.

I tillegg følger Vegtrafikksentralen med på situasjonen, klare til å gjøre tiltak der veien blir for usikker til å kunne ferdes trygt.

– Allerede natt til tirsdag var vi ute med varsel om at vi kunne komme til å stenge veier på kort varsel ved mye nedbør. Vi så jo det som skjedde på Vikafjellet, sier trafikkoperatør Tom Hansen og viser til de to rasene på strekningen de siste ukene. Sist ras skjedde 26. juli. Mandag 1. august var fjellet ferdig rensket for rasfarlige steiner.

Dahl i NVE forteller om dialog med Meteorologisk institutt, som nå har nedgradert nedbørsvarselet.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga, forteller at det fra i morgen ventes økende nedbørsmengder de neste dagene, men ikke i form av styrtregn.

– Regnet vil være av moderat intensitet fordelt over større områder, forteller han.

NVE forventer dermed at faren for jordskred minker utover kvelden. Haga understreker videre at deres prognoser ikke varsler steinsprang. Steinen i veibanen på E16 kan dermed ha rast som et resultat av andre faktorer enn styrtregn.

Klar om risikoen øker

VIDEO: CACTUS GEO

– Nedbøren har nå roet seg, men vi oppfordrer trafikanter til å være varsom når de ferdes på veiene, sier Tor Evensen i Vegtrafikksentralen.

Hans kollega Tom Hansen forteller at de stålsetter seg i tilfelle det siste raset i Undredalsvegen ikke er det siste for nå.

Hansen er spent på nedbøren som er ventet de neste dagene, og forteller at Vegtrafikksentralen er forberedt dersom risikoen igjen vil øke.