BA kunne onsdag avsløre at Bergen kommune under koronapandemien samlet sensitive opplysninger om 120.000 bergensere uten å fortelle om det.

– Dette virker svært alvorlig. Det er viktig å raskt få klarhet i hva som faktisk har skjedd, og vurdere eventuelle lovbrudd, sier Mikkel Grüner, SVs gruppeleder i bystyret.

Verken kommunens personvernombud, Datatilsynet, eller de berørte innbyggerne visste om listen. Dette kan være i strid med lovverket, har personvern-ekspert Malgorzata Cyndecka på UiB uttalt til BA.

– Jeg er ikke jurist, men dette høres ut som et åpenbart lovbrudd. Jeg forventer at det kommer en orientering fra byrådet i forretningsutvalget kommende tirsdag, sier Grüner.

Dette er saken:

Daværende byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og helsebyråd Beate Husa (KrF) har som kjent allerede forlatt skuten.

– Vi må likevel få vite hvem som har besluttet dette, på hvilket grunnlag, og med hvilken fullmakt. Dersom det ikke er noen som kan holdes politisk ansvarlig, så er det i hvert fall et sittende byråd som har ansvar for å ordne opp, sier Grüner.

– Og ikke minst sørge for at noe slikt aldri kan skje igjen, tilføyer han.

– Snubler i sine egne føtter

Han mener saken føyer seg inn i en rekke bekymringer knyttet til avgjørelser tatt på toppen av Bergen kommune i den tidlige fasen av pandemien.

– Mye var svakt forankret, dårlig juridisk utredet, og ledere hadde uklare ansvarsområder. Det var til og med uklart hvem som satt i hvilke møter og bestemte hva, og det mangler referat fra flere av møtene.

Bergen kommune har en noe brokete historie med IT-sikkerhet. Vigilo-skandalen førte i 2020 til at daværende skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap) ble tvunget til å gå av. Datainnbruddet fra en barneskoleelev i 2018 førte til rekordbot fra Datatilsynet.

– Vi vet at kommunen dessverre har en historikk med å behandle personvernsopplysninger slepphendt. De snubler i sine egne føtter igjen og igjen. Man har et personvernombud, men hva er vitsen, om den rollen ikke blir brukt?

– Kan bergenserne stole på kommunens behandling av deres sensitive opplysninger?

– Nei, dessverre. Det ser vi i veldig mange saker. Og det er graverende.


– Visste byrådslederen?

Henning Warloe (H) er leder i kontrollutvalget i Bergen kommune. Han forteller at han umiddelbart ba sitt sekretariat om å gjøre undersøkelser, etter å ha lest om korona-listen.

– Jeg er veldig overrasket og litt urolig. Det er selvfølgelig for tidlig å trekke konklusjoner, men vi kaller helsebyråd Ruth Grung og personvernombudet inn på vårt møte i neste uke, sier Warloe.

Han antar at daværende helsebyråd Husa og hennes byrådsavdeling har det hele og fulle ansvaret for eventuelle feil som er blitt begått.

– Hun kan vi imidlertid ikke kalle inn før en eventuell høring. Først må vi finne ut av fakta i saken. Så spørs det jo også om hvem andre som var orientert om listen. Visste for eksempel byrådslederen om dette? Det er et interessant tema.

Warloe påpeker også at kommunen muligens har et dårlig rykte med bakgrunn i Vigilo-saken.

– Jeg håper selvfølgelig at vi ikke får en ny slik sak her. Men det er for tidlig å si noe om nå.


Lover å komme til bunns

Helsebyråd Ruth Grung (Ap) forteller at hun først ble gjort kjent med saken da BA tok kontakt med byrådsavdelingen for helse og omsorg.

– Det er viktig for meg at alle som bor i Bergen skal være trygge på at kommunen håndterer helseopplysninger om innbyggerne på en lovlig, sikker og betryggende måte, sier hun.

Hun understreker at hun tar saken på største alvor.

– Nå skal jeg få kommet til bunns i dette, og finne ut hva som har skjedd, hvordan det skjedde og - dersom noe klanderverdig har skjedd - hvordan vi skal unngå at det skjer i fremtiden, sier byråden, og legger til:

– Jeg ser frem til å orientere kontrollutvalget og offentligheten om det jeg finner ut. Jeg stiller også gjerne i forretningsutvalget.

Tidligere byrådsleder Roger Valhammer forteller at han bare kjenner saken gjennom BA, men at han forstår at det er behov for en kommentar fra han, for å avklare hans rolle.

– Smittesporing og registre og statistikk for dette gjennom pandemien ble håndtert av etaten og byrådsavdeling for helse. Jeg kjenner ikke til denne listen eller hvordan registeret er etablert og håndtert sett opp mot gjeldende regelverk. Dette er heller ikke en sak byrådet har behandlet, sier Valhammer.