Sandra Moldskred (20) fra Hareid i Sunnmøre går første året på sykepleiestudiet på VID i Bergen. Gjennom en labyrint av reoler og matvarer, deler hun sine beste sparetips med BA.

– Jeg handler to ganger i uken. På mandager storhandler jeg og på fredager handler jeg inn til helgen.

– Synes du det er vanskelig å handle sunt og billig?

– Ja, det synes jeg, veldig mye av det som er sunt er dyrt. Spesielt grønnsaker og ferske varer er veldig dyrt.

Ha en handleliste

I februar øker matprisene, mens studiestipendet står stille for studentene. Moldskred, som mange andre, er bekymret. Med økende priser generelt i samfunnet, er det mange som må spare på flere områder.

Vi er på Coop Extra på Danmarksplass, og følger med sunnmøringen på det som er en typisk handletur for henne.

Blant flere tips, nevner hun følgende:

– Skriv ned hva du trenger i butikken, hvis ikke så er det så lett for å kjøpe mye du egentlig ikke trenger. Se hva du har fra før av, unngå unødvendige kjøp, det er dyrt i lengden.

Her er handleturen til Sandra

 • Avokado, 2stk. 31,90kr
 • Frokostjuice, 1.5L 11,94kr
 • Maiskorn, 3pk 14,40kr
 • Nachos Chips 11,40kr
 • Taco Saus 7,50kr
 • Creme Fraiche 34,90kr
 • Melk, 1L 26,10kr
 • Rød paprika 15,92kr
 • Rød strømpeløk 13,90kr
 • Revet ost 34,40kr
 • Egg 12pk 24,90kr
 • Kylling kjøttdeig 40,80kr
 • Servelat 23,00kr
 • Sum: 294,06

  Moldskred handler ikke uten å bruke apper som gir henne rabatt på butikken hun handler på.

  – Der er det noen produkter som alltid er på tilbud. Av pålegg velger jeg ofte salami, fordi jeg sparer rundt syv kroner gjennom å bruke Coop-appen.

  Moldskred drar aldri sulten på butikken, spesielt for å unngå fristelsen av å ta med seg godteri på vei ut av butikken.

  – Det er det farligste jeg kan gjøre. I helgene tenker jeg det må være lov å unne seg noe godt, men jeg unngår snop i ukedagene.

  Stipendet strekker ikke til

  Hun anslår at hun bruker i underkant av 1000 kroner i uken på mat.

  – Stipendet dekker ikke det. Jeg får rundt 8700 kroner og mye av det går til leie. Det går ikke rundt når matprisene går opp og stipendet blir som det blir.

  Moldskred tok et friår etter videregående, og jobbet for å spare opp penger.

  – Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg ikke kunnet kost meg med en god middag. Hvis jeg trenger støtte hjemmefra, får jeg det. Det er ikke alle som kan få det, det synes jeg er trist.

  Finner inspirasjon til middager på Tiktok

  Moldsked lager ukemeny på søndager eller mandager. Hun sjekker mattilbudet på de ulike butikkene for den uken, og lager en ukemeny ut i fra tilbudene. Moldskred finner inspirasjon også andre steder.

  – Jeg får mye inspirasjon fra Tiktok. Jeg søker billig studentmiddag på Tiktok og der jeg får opp masse, smiler Moldskred.

  I kveld skal Moldskred handle inn til nachos. Når vi nærmer oss kjøleskapet med kjøttdeig og kylling, sier Moldskred at prisene er uhyggelige å tenke på.

  – Spesielt kylling er i overkant dyrt. Jeg vet at det skal bli enda dyrere nå i februar. Det er litt skummelt å tenke på.

  Deler opp handleturen

  – Kjøper du mindre kylling siden det er blitt dyrere?

  – Ja, det gjør jeg. Hvis jeg ser at jeg får minst åtte kroner rabatt på kylling, kjøper jeg kylling på en og en halv kilo, fryser det ned og porsjonerer kyllingen ut. Da holder det for en stund.

  Moldskred deler opp handleturen sin for å kjøpe varer hun vet er billigere på andre butikker.

  – Jeg vet at denne kyllingen er billigere på en annen butikk, jeg pleier å heller kjøpe den der.

  – Er ikke det tungvint?

  – Jo. Jeg må først hjem med varene, så må jeg ut igjen for å handle på den andre butikken.

  På denne handleturen brukte Moldskred 294 kroner, og sparte 23 kroner.

  – Mye arbeid for lite penger

  Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, sier det kan være tidkrevende å spare penger på spareapper og gå fra butikk til butikk på jakt etter de beste tilbudene.

  – Det finnes grenser til hvor langt man kan strekke seg, og det kan være mye arbeid for lite penger. Kanskje man heller burde se på andre steder man kan spare på, foreslår hun.

  Hun anbefaler å få oversikt over økonomien for å kunne spare. Olsen nevner å kvitte seg med abonnementer og å kjøpe klær brukt som noen andre muligheter.

  Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har et referansebudsjett som viser hva som er et akseptabelt forbruksnivå for hushold av ulik størrelse. Kalkulatoren regner ut at for en kvinnelig student i alder 20-30, ligger matbudsjettet på 3570 kroner i måneden.