Scenene på toppen av Stoltzen var nesten identiske med i fjor. Thorbjørn Ludvigsen var sistemann blant de seedede løperne, og passeringene underveis i løpet tydet på at det kunne gå mot rekord. Han falt over målstreken til stormende jubel, før det ble helt stille i tre-fire sekunder i vente på den offisielle tiden.

I fjor lød den på fantastiske 7,58. I år var den senket til 7,54, og jubelbrølet fra publikum understreket hvor imponerende prestasjon det er.

– Veldig giret

– Jeg føler alltid at det ikke går fort nok, men det gjorde heldigvis det. Jeg klarte å avslutte med en god avslutning. Det var god medvind inn til mål, men til gjengjeld var det motvind andre plasser i løypen, sier Ludvigsen, som forklarer de imponerende tidene med masse trening.

– Jeg har en stor lyst til å klare det. Jeg var veldig giret på det i år, som i fjor. Det er godt å kjenne at det gikk, sier Ludvigsen til BA etter å ha vært gjennom intervjuer med TV 2, NRK og BT, og skrevet autografer til fans.

– Det er ytterst sjelden. Det er vel kun i Stoltzen det er slik, smiler Ludvigsen.

Trøblete sesong

Ludvigsens nye rekordløp kommer etter en trøblete sesong med skade i leggen og sviktende resultater. 27-åringen tror det kan ha slått positivt ut på lørdag.

– Da ble Stoltzen et løp jeg måtte få til for at sesongen ikke skulle føles helt forgjeves. Og hadde det vært en optimal sesong hadde jeg kanskje brukt kruttet tidligere i sesongen og vært mentalt utslitt, sier Ludvigsen.

Han avslutter sesongen med VM i ultra trail i slutten av oktober. Der håper han å ende topp tre.

I likhet med løpsleder Owen Westergård tror Ludvigsen at tiden i Stoltzen kan presses ned til 7,30.

– Bare å trene knallhardt

– At tidene kan bli bedre er det ingen tvil om. Det er så mange gode og yngre løpere som kommer bak. Ta Stian Aarvik for eksempel, som løper på 8,16 og er 19 år. Jeg er 28, så de har mange år å gå på. Det er bare å trene knallhardt, så skal du se at tidene blir bedre. Men hvor mye er vanskelig å si. Kanskje 7,30, sier Ludvigsen.

– For din egen del, tror du 7,40 kan gå?

– Kanskje det kan være mulig. Jeg var egentlig skeptisk til 7-tallet, men det gikk. Så da må du bare prøve å presse og presse, sier han.

Dameklassen ble vunnet av May Britt Buer på tiden 10,31.

– Det var veldig hardt. Her må du bare la kroppen styre hele løpet og kjøre nesten maksimalt, forklarer Buer.

Hun har vunnet både NM og Norgescupen tre ganger tidligere, men mistet det meste av fjorårssesongen på grunn av ny graviditet. Motivasjonen hennes underveis i løpet var å bevise at det går an å komme tilbake i god form.

– Selv om ikke sponsorer eller noen har lyst til å støtte deg når du er gravid, så går det faktisk an, sier Buer, som opplevde at sponsorene forsvant da hun var gravid.

– Det var litt kjedelig. Selv om begrunnelsen kanskje ikke var akkurat det. Det ble litt få løp i fjor sommer, for jeg følte meg kvalm og dårlig. Så det kan ha noe med at jeg ikke fikk prestert for fullt i fjor sommer på grunn av kvalmen. Men jeg synes kanskje at man bør holde på utøveren et år og se hvordan ting utvikler seg, uten å dømme dem på forhånd, sier Buer.

Topp 3 kvinner:

  1. May Britt Buer, 10,31
  2. Anita Iversen Lilleskare, 10,39
  3. Christina Ellefsen Hopland, 10,50

Topp 3 menn:

  1. Thorbjørn Ludvigsen, 7,54
  2. Stian Angermund-Vik, 8,07
  3. Stian Aarvik, 8,16

Ildsjelen: Dette er sjefen for Stoltzen (BA+)

Smerte og stolthet i Stoltzekleiven (BA+)

Bildeserie

Stoltzekleiven 2016, fredag