Klokken 9.15 fredag morgen gikk startskuddet for årets bratteste blodslit: Stoltzekleiven Opp.

Fredag og lørdag skal godt over 6000 løpe, gå og krabbe de omtrent 800 trinnene opp Stoltzen.

LES OGSÅ: Håper å forbedre rekordtiden (BA+)

Fredagen er i all hovedsak satt av til mosjonister og bedrifter, mens de antatt raskeste løper på lørdag.

– Glad jeg går på ski

Men i år som i fjor var landslagsjentene i alpint de første som startet. Nina Løseth, en av verdens beste alpinister, var helt utslitt etter målgang.

– Jeg fikk knekken midtveis. Da fikk jeg skikkelig melkesyre. Da må du bare... Den siste halvdelen var ganske vond. I trappen visste jeg at det ikke var lenge igjen, men da begynte jeg nesten å hyperventilere, for man vet det nærmer seg slutten. Jeg er veldig glad jeg står på ski og ikke driver med dette, ler den blide sunnmørsjenten.

– Det gjør vondt, men det gjør det for alle. Men du føler at det bare er deg som har det så vondt. Vi har fjell i Ålesund som er bratte også, men dette var bratt altså. Også er det konkurranse, og da blir det ekstra tungt, sier Løseth til BA.

Ville ikke si tiden

Alpinjentene har møte med sponsorer i Bergen, og benyttet altså anledningen til å delta på Stoltzekleiven Opp. Løseth var ikke bant de raskeste opp, og ville faktisk ikke si hvilken tid hun brukte.

– Du, kan vi ikke bare... jeg tror vi dropper den. Jeg tror jeg var ganske treg. Men det går bra. Jeg gjør dette fordi det er veldig ukomfortabelt for meg. Jeg var skikkelig nervøs. Det er så utenfor det jeg er vant til, og jeg har alltid vært dårlig til å presse meg på det som ikke har med ski å gjøre. Det er veldig mentalt, sier Løseth.

Ifølge resultatlisten kom Løseth i mål på tiden 16,24.

Håper på bedre tid

Det er totalt 6135 påmeldte deltakere i årets løp som går over to dager.

Lørdag er den store konkurransedagen hvor Thorbjørn Ludvigsen, Stian Angermund-Vik og de andre aller beste skal konkurrere om å komme raskest til mål på Sandviksfjellet.

Thorbjørn Ludvigsen har den smått utrolige rekorden opp Stoltzen på 7,58 som ble satt i fjor. Han har vunnet løpet fem av de seks siste årene, og før løpet på lørdag sier han til BA at han håper å forbedre rekorden. (BA+)

LES OGSÅ: Ludvigsen hylles for rekordløpet

Hans argeste konkurrent er muligens Stian Angermund-Vik som har hatt en knallsesong i år, med blant annet VM-gull i motbakkeløp på merittlisten.

Hans rekord er på 8,14.

– Det blir tett i teten

– I år er det åpent hvem som vinner. Stian trener veldig mye, mens Thorbjørn har fått en baby i huset og gjerne prioriterer litt annerledes. Det er en spenning der. Mitt tips er at det ikke blir rekord, men at det vil bli veldig tett mellom Thorbjørn og Stian, spår løpsleder Owen Westergård overfor BA.

VIDEO: Klarer du å holde følge med rekordholderen?

Stoltzekleiven

Steinlagt tursti med omkring 800 trappetrinn fra Fjellveien i Sandviken til Sandvikspilen på Sandviksfjellet.

Høydeforskjellen er på 315 meter, og løypen er 910 meter lang.

Rekordene fra løpet Stoltzekleiven Opp, en konkurranse som har vært arrangert siden 1979, blir holdt av Thorbjørn Ludvigsen (7,58) og Kristin Størmer Steira (9,35).

Fra eldre tider var denne passasjen kjent som «Rævaskaret». Bergen kommune satte i 1937 i gang såkalt nødsarbeid for arbeidsledig ungdom og det ble laget en fast trasé i stein.

Stien har navn etter kjøpmann Gerhard Stoltz som i begynnelsen av 1870-årene kjøpte lyststedet Frydenlund i Sandviken.

Gerhard Stoltz var en av de første privatpersoner som på eget initiativ gikk i gang med skogplanting i Bergen.

KILDE: WIKIPEDIA.NO og BERGENBYARKIV.NO