Boligmarkedet i Bergen har kokt det siste året og prisveksten har vært høy. Nå flater boligprisene i Bergen ut og ekspertene forventer en roligere sommer enn i fjor.

Men: Etterspørselen etter familieboliger er større enn noen gang før.

Oppussingsobjektet Skansemyrsveien 22 ble solgt for hele 7,2 millioner kroner.

Høytrykk langs Fløibanen

– Det bygges mange leiligheter i Bergen nå, men få eneboliger. Her kunne utvalget vært større. Vi ser at etterspørselen er stor og at det er høy aktivitet på kjøpersiden, sier daglig leder Vibeke Stavenes i Proaktiv, meglerfirmaet som sto for salget på Skansemyren.

Tomannsboligen fra 1951 ligger ved nest siste Fløibane-stopp.

Proaktiv-megler Chris Skorjanc bekrefter at firmaet har 49 interessenter som er på utkikk etter bolig i Skansemyren-området akkurat nå.

DNB: Vil ta seg opp

Torsdag offentliggjør Eiendom Norge den nasjonale boligprisstatistikken. I DNB Eiendom forventer man at boligboomen som vi har sett under koronapandemien sakte vil avta.

Boligprisene i Bergen steg kun med 0,2 prosent i april.

– Sommeren i fjor var unormal med veldig stor aktivitet og unormal høy prisvekst. I år kommer vi tilbake til vanlig og lavere sommeraktivitet i boligmarkedet. Vi tror at prisutviklingen vil ende flatt i mai og at aktiviteten og prisutviklingen vil ta seg opp igjen i august, sier daglig leder Terje Buraas.

Det er fortsatt mange søknader om finansieringsbevis og mange som ønsker å få lån i DNB. Antall søknader om finansieringsbevis er høyere enn på samme tid i fjor.

Spår hyttesommer

En varslet renteoppgang og den langvarige boligsalgsveksten vil trolig legge en demper på prisutviklingen fremover. Samtidig er det nå større tilfang av både brukte boliger og nybygg.

– Vår prosjektavdeling har solgt veldig bra, eksempelvis på de nye prosjektene våre på Lagunen, Sandsli og Skiparviken. Her er en del av de typiske kjøperne noen som skal selge eneboligen sin. Dette vil igjen frigjøre familieboliger til andre kjøpere, sier Vibeke Stavenes til BA.

Ut fra den høye veksten i Oslo-markedet tror Proaktiv-sjefen på en god sommer i vest.

Proaktiv forventer sterkest prisutvikling på mindre, studentvennlige sentrumsenheter.

– Med en rente på 1,35 prosent er det åpenbart smartere å kjøpe nå enn å leie. Samtidig tror vi ikke det er mulig med en særlig stor rentevekst ettersom noe av begrunnelsen har vært sterk boligprisvekst i Oslo og den har flatet ut og faktisk falt noe, sier hun.

Folk har vært opptatt av bolig nå som de ikke har kunnet reise og gjøre mange andre ting under pandemien. Mange har hatt behov for større plass til hjemmekontor og -skole.

– Jeg tror den største effekten fremover vil komme på hyttemarkedet. Dette vil kanskje avta når etterspørselen etter fritidsboliger i utlandet tar seg opp igjen, sier Stavenes.

Les også

Boligmarkedet er urettferdig for unge