De to aktivitets- og frivillighetskoordinatorene, Anette Ravnøy og Vibekke Furnes ønsket gjestene velkommen med en klem til hver.

Til duk og dekket bord møtte nærmere 40 frivillige på Engensenteret for å bli feiret for innsatsen de gjør for de eldre ved senteret. Yngstemann er 17 år, og stiller opp hver mandag. Eldstemann er over 80 år, og dermed jevnaldrende med flere av beboerne.

– I dag er det deres dag! Dere underholder, serverer, prater og gjør så mye bra for beboerne her. I dag er det deres tur til å få servert mat og bli underholdt, sier Anette.

– I dag er dere så heldige at dere skal få bli underholdt av en av byens mest ettertraktede menn. Damene blir helt mo i knærne av han. De rødmer, og de flørter. Det er så godt å se 95-åringer flørte, sier hun, og introduserer kveldens underholder; fast trubadur og yndet sjarmør, Fredrik Elholm.

Han setter stemningen med toner fra The Beatles, Neil Young, Coldplay og Elvis, mens gjestene koser seg med snitter, kaker og kaffe.

– Eg ser ikkje så mange unge her

Sykehjemmene på Kalfaret og Engensenteret har rundt 60 frivillige totalt. Lions, Bergen Sanitetsforening og Røde Kors er sterkt representert blant de frivillige. Snittalderen er i øverste sjiktet, noe Elholm, ikke lot gå upåaktet hen.

– Jeg har lovet de unge en ønskesang, men eg ser jo ikkje så grådig mange av de her i dag då, sa han på klingende bergensk til latter fra gjestene, før han satte i gang med en sang fra det siste tiåret; Grenade med Bruno Mars. Her fikk han gjenkjennende nikk fra spesielt de yngste frivillige.

Litt mer gjennomslag fikk han da han gjennomførte Elvis-medleyen sin, til stor begeistring for både den yngre og eldre garde. Blue Suede Shoes og Rock Around The Clock fikk rockeføttene frem under bordet, og når introduksjonen til Love Me Tender kom, hørtes formelig et gisp i rommet.

– Kurten og Reidaren var den første Bergensbølgen

Om ikke det var fyr i teltet før, ble det i alle fall det når han slo til med Kurten og Reidarens «Blåveispiken». Da trengte han ikke lenger bidra med vokal, allsangen holdt trykket oppe.

– Dokkar vet at den første Bergensbølgen var Kurten og Reidaren. Det var de som banet vei for dem som kom etter, sa han spøkefullt.

Elholm er et kjærkomment tilskudd til beboerne på flere sykehjem i Bergen, forteller Vibekke.

– Han er utrolig flink til å skape humør og god stemning blant de eldre. Han får til og med frem språket til beboere med demens, som har mistet det, sier hun.

Hun og kollega Anette deler på en stilling. Hadde det ikke vært for de frivillige ville aktivitetstilbudet her vært betydelig mindre.

– Vi er heldig som kan tilby så mange forskjellige aktiviteter for beboerne våre. Jo flere vi er som kan sitte med de eldre, prate og lytte, jo bedre er det for dem. De frivillige er utrolig god til å løfte stemningen og skape gode, trygge og meningsfulle omgivelser for beboerne våre. Vi er evig takknemlig, sier Vibekke.


Lever lengre og lykkeligere liv

Byråd for helse, eldre og frivillighet, Beate Husa (KRF), var blant de spesielt inviterte gjestene.

– Dere har lagt ned 2400 timer her i 2019. Hvis noen lurer på hva dere får igjen for dette; frivillig arbeid er en vinn-vinn situasjon. Du lever lengre og blir lykkeligere, sa Husa.

Gellyn Andersson (29) er en av dem som kanskje blir både eldre og lykkeligere. Hun kom til Norge fra Filippinene for seks år siden. Andersson er utdannet sykepleier og ble frivillig fordi hun ville jobbe med helsefag. Like etterpå fikk hun jobb på et annet aldershjem. Men hun er stiller fremdeles opp som frivillig på fridager. Forskjellen i eldreomsorgen i Norge og på Filippinene er stor, forteller hun.

– På Filippinene bor de eldre sammen med oss, og vi tar vare på dem selv. Jeg elsker å være med de eldre. Det er veldig viktig at vi tar oss tid til dem og at vi anerkjenner følelsene deres, sier hun.