Bruce Springsteen hadde åpenbart ristet av seg det litt tungsindige støvet etter 22. juli. For på Koengen var han i perlehumør og i klar partystemning.

«Hallaien Bergen. Ka det går i?», er hilsenen når han rusler inn på scenen og drar i gang Creeedence’ udødelige «Who’ll Stop The Rain» kun akkompagnert av Roy Bittans piano - som en trøst til 22 000 publikummere som står under et typisk bergensk regnskyll.

Men som han senere beviser, når han får i gang festen på nytt med «Waitin’ On a Sunny Day», så blir det opplett og liv i leiren.

Dette var kvelden etter dagen. Og 62-åringen jobbet som ville helvete.

Som vanlig tar Springsteen låter litt random. «Cover Me» og «Downbound Train», begge fra «Born in the USA», er låter han sjelden han har gjort live de siste årene. Men begge ble servert tidlig i Bergen. Før det var tid for litt mer alvorlig materiale, fra den USA- og finanskrisekritiske «Wrecking Ball». Men det blir aldri alvor.

Springsteen springer rundt på scenen, lager vekkelsesmøter med lange gospelversjoner av «My City of Ruins» og «Spirit in the Night» - der både band og publikum blir trukket inn. Og han flørter vilt med publikum lengst fremme, særlig med en ung gutt med øretelefoner som senere får synge refrenget på nevnte «Waitin’ For a Sunny Day».

La gå at bandet bommer på introen til en av nye platens mest alvorlige låter, «Death To My Hometown» - en av «E Stree Fuck-ups», som han kaller det når sangen stopper og begynnes på nytt, i en litt siruptung versjon. Men selv om det kladder her og der musikalsk, er det ingen tvil om at dette var The Boss i et enda mer utadvendt humør enn vi så ham sist.

Noen påstår at han presterer best når været er som verst. Slik sett skal vi være glad for at det var grått på arenaen i går. Men jeg tror like mye på at det var en liten lettelse for bandet å kunne gjøre denne konserten i Bergen etter minnemarkeringen for 22. juli, som ble en sterk opplevelse for både ham og alle nordmenn. Nå var det på tide å se fremover, med oppløftet blikk.

Som vanlig tok Springsteen imot låtønsker fra publikum. Og her fikk vi blant annet en veldig obskur en, «Seaside Bar Song», som han skrev etter en Bo Diddley-konsert. «I’m on Fire» er en annen ønskelåt som blir spilt.

Sangene står mer på egenhånd fra siste halvdel av konserten. Men da er det ren hitlistekjør, fra «The River» til «Born in the U.S.A»., fra «Badlands» til «Born to Run» og «Thunder Road». Det er få dødpunkter. En lokal jente får selvfølgelig danse med Springsteen på «Dancing in the Dark». På den låten fikk også en liten tass sprute vann fra en våt svamp på mannen selv. Og «Twist and Shout» er en selvsagt avslutter.

Bandet kjører på med sitt distinkte øs. Nils Lofgren og Steve Van Zandt underlegger seg lett Bruce’ direktiver. Her er det kun en sjef. Gøy er det å se trommis Max Weinberg i Bergen. Han var som kjent fraværende sist. Mens Clarence Clemons nevø, Jake, er en svært god erstatter for sin avdøde onkel.

Springsteen velger fra øverste hylle, publikum er med på kjøret, og det blir en feststund som mange trenger etter nasjonale sørgetraumer. Han er trolig verdens beste underholder for tiden. Ingen rockeartister presterer i hvert fall mer fra en konsertscene i 2012.

Dette lover veldig godt for konsert nummer to i Bergen. Han avsluttet i hvert fall med – «Ser dere i morgen».

Her er låtene Bruce Springsteen spilte i kveld:

(Hele kveldens spilleliste i Wimp)

* Twist and Shout (siste låt, cover)

* Tenth Avenue Freeze-Out

* Dancing in the Dark

* Bobby Jean

* Born to run

* Born in the USA

* Thunder Road

* I'm on fire

* Badlands

* Radio Nowhere

* The Rising

* The River

* For You

* Waitin' on a Sunny Day

* Shackled and Drawn

* Darlington County

* The Promised Land

* Because the Night

* Atlantic City

* This Depression

* Seaside Bar Song

* Spirit in The Night

* My City of Ruins

* Death to my Hometown

* Wrecking ball

* We Take Care of Our Own

* Cover me

* Downbound Train

* Who'll Stop the Rain (åpningslåt, cover)