Leonard Cohen (77) kommer til Bergen og Koengen 28. august.

Da er det 24 år siden sist den evig populære canadieren spilte i Bergen. Konserten i Nygårdsparken 28. juni 1988 trakk over 10 000 mennesker, og anses i dag som en av de klassiske bergenskonsertene. Da gjorde Cohen hele tre konserter i Bergen – i Grieghallen 3. og 4. mai, samt Nygårdsparken 28. juni.

TRENGER IKKE PENGENE
På et spørsmål-svar-arrangement med Leonard Cohen i Paris i januar, ble 77-åringen spurt om han kom til å turnere med den nye platen sin i 2012. Først lo Cohen. Deretter svarte han – vagt:

– Jeg kunne ha lyst til å gi konserter igjen, men dette er egentlig avhengig av noen faktorer?

Cohen tenkte seg om før han fortsatte:

– Jeg har hatt så mye materiale i mitt sinn en lang stund nå, sa han og ble avbrutt av tilhørerne i salen: «Vi ville elsket å se deg på scenen igjen!»

– Jeg ønsker også å se meg selv på scenen igjen, men?, sa Cohen.

Nå er det ikke lenger noe men. Cohen kommer til Koengen i august. Og denne gangen reiser han ikke rundt og spiller fordi han trenger penger. Finansene tok den den forrige, lange turneen som strakte seg fra 2008 til 2010 seg av. På den tiden spilte han fire ganger i Norge.

– Jeg klarte å få orden på min lille formue på et års tid, men jeg fortsatte likevel å spille og turnere. Så det var ikke bare derfor jeg dro den gangen. Å turnere er som å ta det første skrittet på en spasertur til Kina. Det er en alvorlig forpliktelse, så det er mange faktorer å ta med i betraktningen, sa Cohen til Rolling Stone i forrige måned.

POPULÆR
Vi kan trygt slå fast at Cohen har blitt en enda mer populær artist siden den gang. Hans ferske album «Old Ideas» gikk rett til tredjeplass på Billboard-listen i USA, og er blitt en av hans bestselgende i en 44 år lang platekarriere.

Cohen ble i 2008 innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame med følgende ord fra Lou Reed: «Without question one of the most important and influential songwriters of our time, a figure whose body of work achieves greater mystery and depth as time goes on».

Låtene hans har fått over 1300 coverversjoner - «Hallelujah» (84) er blant sangene som har fått et liv på egenhånd med over 200 bokførte utgivelser.

Nå er 77-åringen klar for en ny verdensturné med start 12. august. 16 dager senere inntar han og bandet Bergenhus Festning - Koengen. Billettsalget starter fredag. Billettprisen er 650 kroner + avgift.