Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Coldplay

Artikkelen er over 11 år gammel

Historien vil ha det til at Coldplay slet da de besøkte Garage som ferskt, ukjent band i 2000. Vel, de slet ikke på Koengen i går. De var konger av Koengen.

or det er ingen tvil om at Coldplay anno 2009 sannsynligvis er det bandet som aller best behersker den helt store arenakonserten, og som lager en visuell ramme rundt det musikalske som hever konserten opp på begivenhetsnivå.

Det ante vi i grunnen allerede i introen, i det vi zoomer inn på jorden fra verdensrommet, og zoomer videre inn på Bergen og til slutt havner i folkehavet på Koengen.

ALLSANG: Publikum danser med og synger med på første låt. Bandet har bare fire album bak seg, men avfyrer den ene allsang-låten etter den andre. Signaturlåten «Yellow» allerede som femte låt, med scenen badet i gult lys, og gule ballonger over hele Koengen-sletten.

Det er ikke det eneste som får Coldplay til å ta av helt fra start.

Rett etter fyrer de av «Speed of Sound» allerede som låt nummer seks, mens en meteorskur fyller hele scenerommet bak dem og vi vet at vi er vitne til en begivenhet, et band som vil være blant de største arenarockerne også de kommende tiårene.

VIL TILBAKE: Men de evner også ta det helt ned, til de rolige solopartiene på «Fix You», og på «The Hardest Part» og ikke minst på «42», med bandet på en utstikker helt ute i folkehavet.

Det musikalske forsvinner ikke i effektmakeriet. Vokalist Chris Martin er ikke en typisk rockepersonlighet, men han er en multiinstrumentalist med helt sin egen scenesjarm.

Etter den rolige «Hardest Part» er det fullt kjør igjen med den siste hiten «Viva La Vida!», før en rolig versjon av «Billie Jean» fremføres som hyllest til Michael Jackson. Tilbake til en forrykende «Death and All His Friends», og vi er vitner til en komplett konsertopplevelse.

To låter til, og så kommer vi ikke tilbake på et par år, sa Chris Martin da han innledet ekstranumrene med «The Scientist». De 22 000 på sletten kunne nok tenke seg å ha ham tilbake igjen så snart som overhode mulig.