Varmet opp for a-ha i Bergen

Audun Hasti, Roger Sørheim, Frank Hovland (front) og Arne Moe Vindedal.

Audun Hasti, Roger Sørheim, Frank Hovland (front) og Arne Moe Vindedal. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

– Det gikk bedre med a-ha enn det gjorde med oss, ler Frank Hovland til BA.

DEL

SE VIDEO NEDERST I SAKEN.

I 1987 varmet bandet hans, Avenue Talk, opp for a-ha på tre konserter, deriblant i Bergenshallen.

Bergensbandet skulle bli popstjerner. Så konsertarrangør Stageway – som også var managementet til Avenue Talk – spurte om de ikke ville varme for a-ha i Kristiansand 30. januar, i Stavanger dagen etter og i Bergenshallen 1. februar 1987.

– Vi skulle ut med vårt album «Cry for Mercy» litt senere, så dette var en god sjanse for oss. Men selv om både vi og plateselskapet var veldig fornøyd med platen, solgte den omtrent ingenting. Og luften gikk veldig ut av ballongen.

FORAN SCENETEPPET...

– Hvordan var det for et ukjent band å bli kastet til ulvene?

– Det var skikkelig gøy. Og vi ble vanvittig godt tatt imot. Bandet forberedte seg godt. Vi hadde med egen mikser og lydmann for å få god lyd. Det var proft hele veien, hevder Hovland.

A-ha hadde sceneteppe på de tre konsertene, så Avenue Talk måtte stå foran det. Der fikk de en halv time til rådighet i front av mange tusen elleville fans.

– Mye hysteri. Bare da vi spilte, ble det sikkert båret ut 15 unge piker. Veldig spesielt. Vi følte jo at vi var med på noe historisk.

Møtte ikke a-ha engang

– Fikk dere treffe Pål, Magne eller Morten?

– Nei. De var veldig avskjermet. Kom til hallene i store busser og ble geleidet rett opp på rommene sine. Tror ikke de hadde kontakt med noen. Og jeg tviler på at de noensinne hørte oss spille, sier Hovland.

Avenue måtte betale for de tre konsertene selv, så de reiste rundt i en gammel transitt, på lavbudsjett. Men ingen ville vært denne tiden foruten.

– Jeg så alle tre konsertene til a-ha på turneen i 1987. Var ganske stor fan da. Og a-ha var et tøft liveband, selv om de hadde mye maskinhjelp. Men Morten er nok blitt en bedre livevokalist nå enn han var den gangen.

TURNERER EUROPA

– Skal du se dem på Brann stadion lørdag?

– Jeg har ikke planlagt å gå, men du skal aldri si aldri, hevder Hovland.

Nå er han aktiv som produsent og musiker i Bergen, og turnerer jevnlig Europa som bassist og korist for både Terje Rypdal og Chris Thompson.

– I Tyskland er det ganske heftig å spille gamle Manfred Mann-låter med Chris på Classic Rock Nights. Da kan det være opptil 10 000 publikummere.

– Men like vilt som på a-ha er det nok ikke, sier han med et smil.

Artikkeltags