Gå til sidens hovedinnhold

Stortingsvalget 2021 er i gang: – Jeg slipper den lange køen

I snart fire uker har det vært mulig å tidligstemme til årets stortingsvalg.

Det kan virke lenge til stortingsvalget 13. september, men valget er alt i gang. Siden 1. juli har det vært mulig å avlegge en såkalt tidligstemme, i lokalene til Innbyggerservice i Bergen.

En av dem som har valgt å benytte seg av tilbudet er mangeårige Ap-mann Jan Ove Carlsen.

Han møtte opp i Kaigaten 4, for anledningen ikledd rød jakke og caps, med logoen til Arbeiderpartiet godt synlig. Det er ingen tvil om hvilket parti som får Carlsens stemme.

– Arbeid til alle er en av de viktigste sakene til valget vi står foran.

1525 avlagte stemmer i 2017

Det er mulig å tidligstemme til og med 9. august, da starter den ordinære forhåndstemmingen.

Ved tidligstemming er det kun mulig å stemme på parti, og ikke kandidater. Dette fordi de ordinære stemmesedlene med kandidatsnavn ennå ikke er klare.

Valgdirektoratet har kun fylkesoversikt over tidligstemmene. Ved stortingsvalget i 2017 var det 1525 avlagte tidligstemmer i Hordaland fylke.

Smittevern under valget

For å sikre smittevernet under årets valg har Stortinget vedtatt flere midlertidige endringer i valgloven som skal sikre at velgere i isolasjon og karantene får stemt.

− Både nasjonale og lokale myndigheter har forberedt seg godt til årets valg, så alt ligger til rette for en trygg gjennomføring. Summen av tiltakene vi har iverksatt og jobben kommunene har lagt ned, gjør at velgerne kan være sikre på at det er trygt å stemme. Nå håper jeg at så mange som mulig vil bruke stemmeretten, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i en pressemelding 30. juni.

Valgdirektoratet har ut fra dette utarbeidet en smittevernveileder for kommunene, med blant annet følgende tiltak:

  • For å redusere eventuell kødannelse er det etablert flere forhåndsstemmesteder, og flere av forhåndsstemmestedene har lengre åpningstider. Hvis det oppstår tendens til kø vil vektere bli tilkalt for å organisere køen.
  • Velgere som er i karantene eller isolasjon kan søke om å stemme hjemme helt frem til mandag 13. september klokken 10. Du kan lese mer om hjemmestemming på kommunens nettsider her.
  • Både i forhåndsstemmelokalene og i valgtingslokalene vil valgavlukker og stemmemottakerbord bli plassert slik at man er sikret at avstandsregler overholdes.

– Slipper lange køer

Carlsen sier muligheten for forhåndsstemming er et veldig godt tilbud.

– På valgdagen skal mange stemme. Nå slipper jeg den lange køen, sier han og slipper seddelen ned i valgurnen.

– Det var godt å få bruke stemmeretten, sier Carlsen fornøyd og legger til at han gleder seg til valgvaken.

Kommentarer til denne saken