Gå til sidens hovedinnhold

Streik i kultursektoren: Forestillinger og konserter avlyses

Til sammen 220 ansatte innen opera, teater og orkester i Oslo, Bergen og Stavanger tas ut i streik etter at det ikke ble enighet i meklingen.

Meklingsfristen var ved midnatt natt til fredag, og partene meldte om bruddet rett etter klokken 0200.

For Bergen betyr det nå at 28 organiserte ved Den Nationale Scene og 92 ved Bergen Filharmoniske Orkester nå er tatt ut i streik.

– Vi er skuffet over at arbeidsgiver ikke følger opp løftet om en rettferdig pensjonsordning for kvinner som ble gitt i protokoll i 2016, og vi er klare for å stå her til de oppfyller løftene, sier Rune Kjelby, hovedtillitsvalgt ved Den Nationale Scene og representant Fagforbundet teater og scene

Han og tre andre streikende, som stiller fra Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag (NTL) teater, orkester og opera, er på plass utenfor DNS fredag formiddag.

De og flere streikende skal rullere på å stå streikevakt, både i billettlukens åpningstid og når det er innslipp til forestillinger om kveldene.

– Det er veldig rart at arbeidsgiver ikke forstår hvor viktig dette er. Sjefen ved teateret har kvinner i fokus på den kunstneriske siden, og det er merkelig at de ikke støtter en rettferdig pensjon. Likestilling rett og slett, sier Kjelby.

Avlyser

Kommunikasjonssjef for Harmonien, Henning Målsnes, skriver i en sms til BA at de kun kommenterer rent driftsmessige konsekvenser:

– Våre konserter fra og med i kveld må avlyses inntil videre.

Flertallet av dem som er tatt ut i streik fra Harmonien er musikere i orkesteret, og i tillegg er organiserte i produksjonsapparatet tatt ut, forteller Målsnes.

Også 54 ved Den Norske Opera & Ballett, 25 ved Det Norske Teatret, to ved Nationaltheatret og 19 ved Rogaland Teater vil nå streike.

Strid om pensjon

Striden står om pensjonsordningene.

– Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

– Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett frem til å møte publikum igjen. Ikke minst hadde våre medlemmer sett frem til å ha publikum i salen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, er det under enhver kritikk, supplerer nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon og mener dette er en «gylden middelvei» som viderefører viktige kvaliteter i pensjonsordningen de gikk bort fra i 2016.

– Uforståelig

Motparten Spekter beklager på det sterkeste at kulturtilbudet til publikum nå rammes, etter halvannet år med strenge restriksjoner, publikumsbegrensninger, avlysninger og nedstenging.

– Det er uforståelig at LO velger å streike i teatre, orkestre og operaene for å bytte ut Norges beste innskuddspensjonsordning med en ordning som kulturinstitusjonene mener vil være dårligere for de ansatte og frilansere. LOs krav vil i tillegg svekke den økonomiske forutsigbarheten til kulturinstitusjonene, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Spekter opplyser at spørsmål om konsekvenser for driften må besvares av de enkelte virksomhetene.

Det er varslet en opptrapping av streiken med ytterligere 215 medlemmer fra 8. september, og da vil også institusjoner i Kristiansand og Trondheim bli omfattet.

Kommentarer til denne saken