Gå til sidens hovedinnhold

Strikken er i ferd med å ryke

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg på Facebook den 26. august skrev kunnskaps- og integreringsministeren, Guri Melby (V): «Mange er bekymret for at pandemien skal knekke norske skolers økonomi. Jeg kan betrygge alle om at det ikke vil skje på min vakt som kunnskapsminister. Mitt mål er at vi skal holde barnehager og skoler åpne hele høsten. Men vi er nødt til å leve med noe usikkerhet. Også i budsjettene. Vi vet at det kommer økte kostnader, men ikke hvor mye».

På Dagsnytt 18 (10.09) uttalte hun at skolene må sørge for at elever som er borte fra skolen flere dager, får hjemmeundervisning. Problemet er at lærerne må gjøre dette i tillegg til den vanlige undervisningen på skolen. Det minner om den gamle historien som sier at klarer du den, så klarer du den, og til slutt velter hele lasset. Melby sier at skolene må «være flinke til å finne løsninger». En «utfordrende situasjon» som de dyktige ansatte ved skolene nok vil løse.

Smittevernreglene fører til høyt sykefravær. Elever og ansatte med forkjølelsessymptomer oppfordres til å bli hjemme. Mange foreldre velger naturlig nok å holde barna borte fra skolen. Gjerne opp til to uker. Foreldre er bekymret, og ber om nettundervisning, slik at deres håpefulle ikke blir hengende etter faglig. Lærerne må hive seg rundt, og sørge for opplegg. Foreldre følger opp på mail, og vi hører om stadig flere lærere som opplever at de må være tilgjengelige nærmest døgnet rundt. Alt dette i tillegg til at lærerne skal opprettholde den vanlige undervisningen i klasserommet. Slik kan vi ikke ha det!

Bemanningen må økes. Skal kvaliteten på undervisningen holdes oppe, må skolene hyre inn faste vikarer, ikke ta inn tilfeldige fra dag til dag. Faste vikarer som får langtidsengasjement er dyrere, men gir bedre samarbeid og kontinuitet i undervisningen. Vikarer med pedagogisk og faglig kompetanse må selvsagt prioriteres. Med færre voksne vil dessuten smittefaren blir redusert.

Les også

Jeg unner ikke noen det jeg gikk gjennom

Hele skoleåret vil sykefraværet ligge på et høyt nivå. Ikke før vaksinen er på plass, kan en finne tilbake til normaltilstander. Med økt bemanning slipper man å være urolig for at det ikke er nok voksne til stede, og at vikarer jobber på mange ulike skoler.

Elever og ansatte gjør en formidabel jobb når det gjelder smittevern i skolehverdagen. Men strikken er i ferd med å briste. Vi må tenke på at sykefraværet ikke bare gjelder lærere, men også andre ansatte, og at rengjøringspersonalet gjør en viktig og krevende jobb. I disse koronatider er det avgjørende at skolene har ressurser til å ivareta det tilbudet regjeringen, ved Guri Melby, mener elevene skal tilbys. Skolenes økonomi kan fort få store røde tall om pandemien fortsetter som nå. Skolelederne må få garantier om at underskuddene ikke blir videreført til neste år. Det vil først og fremst ramme elevene.

Det nytter ikke lenger med bare fagre ord. Uten friske midler umiddelbart, vil dette gå galt. Politikerne må handle før det er for sent.

Les også

Du må bry deg om de unge, ikke bare kritisere dem

Kommentarer til denne saken