Ta vare på «kjuaguttspråket»

Jan er redd «kjuaguttspråket» dør ut. ILLUSTRASJONSFOTO: SKJALG EKELAND

Jan er redd «kjuaguttspråket» dør ut. ILLUSTRASJONSFOTO: SKJALG EKELAND

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Ta vare på det bergenske språket

Meninger– Det heter å smite seg på bussen. I mine guttedager var det knapt noen som visste hva ordet «snike» betød, og derfor ble det aldri brukt i nevnte betydning ... Hvis du skulle lure deg unna betaling på bussen, eller lignende, var det riktige ordet «smite». Med andre ord: Vi smet oss på bussen.

De yngre i dag har tydeligvis helt glemt å få med seg «kjuaguttspråket» i bagasjen fra sine foreldre. Derfor: Ta vare på det ekte bergenske språket før det dauer ut!

Jan Bødtker

Hundebæsj

– Til alle som har hunder: Vi synes at dere som har hunder skal plukke opp hundebæsjen med pose. Vi gikk på tur i Nordnesparken og der var det hundebæsj mange steder. Selv om hunden bæsjer i en skråning, så plukk det opp! Vi skal nemlig klatre der!

Hilsen Ask, 7 år

Global nedkjøling

– Der snakkes om såkalt global oppvarming – at vintrene blir varmere og varmere. Ifølge Meteorologisk Institutt, blir mars måned i år den kaldeste mars på mer enn 100 år! For syv-åtte år siden hadde vi en lignende lang og svært kald vinter. Det er rett og slett ikke sant at der foregår en global oppvarming som miljøgrupperingene fabler om og forlanger kostbare tiltak mot, og som visse politikere på venstresiden også ser ut til å tro på. Det er ikke bare i Nord-Europa at vinteren har vært lang og hard – det samme gjelder USA og Canada og østover i Sibir. Og med snø og frost helt ned til Middelhavet, skulle myten om global oppvarming være ganske død! Denne globale nedkjølingen (!) er altså ikke lokal for våre strøk.

Jeg minner her om at i april 1912 – altså for 106 år siden, da gigantskipet Titanic støtte på et isfjell og sank i Nord-Atlanteren sørøst for Newfoundland – var det den rene køen av store og små isfjell som hadde revet seg løs i nordområdene og var på ferd sørover i Atlanteren. Var det den såkalte globale oppvarmingen som var i gang? Nei! Det var en av naturens hendelser – hendelser og endringer som går i begge retninger med ujevne antall års mellomrom. Nå skrikes det også om store isflak som er på gli fra polarområdene. Det er altså på ingen måte noe nytt! Naturen og klimaet endrer seg gjennom årene – både til kaldere og varmere perioder.

Wilfred Høsteland

Plukk opp etter dere!

– Påsken i år har vært fin med mye folk i fjellet, 1. påskedag var vi selv på Ulriken. Det er bare så synd at folk ikke kan ta med seg bosset sitt. På toppen av Ulriken fant vi appelsinskall fra minst tre appelsiner, strødd på steinen hvor man skal sitte og kose seg. Tror du at dette forsvinner derfra av seg selv?

Paul Christian Paulsen

Ensomhet

– Jeg leste om den ensomme damen i Summetonen (23. mars.) Både Røde Kors` lokalavdelinger og de fleste lokale menigheter har frivillig besøkstjeneste for ensomme eldre. Nummeropplysningen formidler telefonnumrene.

BA-leser

Respekt

– Etter min mening bør alle mennesker møtes med respekt enten det dreier seg om ateister eller personer med ulike religiøse grunnsyn. Det er et faktum at en syvendedel av planetens innbyggere er muslimer. Derfor blir det – slik jeg ser det – direkte barnslig å mobbe muslimer i sin alminnelighet grunnet terroraksjoner utført av en mikroskopisk minoritet jihadister – eller «hellige krigere» som er en annen benevnelse.

Gunnar Kollstad

Hatmelding

– «Utøya» er en ungdomsfestival, derfor er de aller fleste deltakerne der for å kunne være sammen med sine venner, og ikke av politisk overbevisning. Etter Utøya-tragedien er det mange som deltok på Utøya som har tatt avstand til måten Ap har brukt denne tragedien til å fremme deres politiske mål. Er det en hatmelding når en spør hvem som hadde ansvar for norsk sikkerhet i forbindelse med Utøya-tragedien? Ingen er ikke blitt straffet for denne forbrytelsen av ansvarsfraskrivelse. At de samme ansvarfraskrivere tør å kritisere sannhetene til Listhaug er frekkhetens nådegave Rapporten fra 22. juli-kommisjonen er entydig. Bomben i Regjeringskvartalet kunne vært unngått. Drapsmannen på Utøya kunne vært stoppet. De samfunnsinstitusjoner som skulle verne land og folk, fungerte ikke. En mer knusende dom kunne ikke våre myndigheter fått. De sviktet. De sviktet oss.

Atle Stien

Selvmål

– Bismar Acosta er en dyktig og oppofrende spiller, men alle gjør feil. Vi må støtte Brann videre, en hørte bortefansen på arenaen godt under kampen. Søndagens kamp var god, og med god innsats – dette lover godt for tiden videre!

Eli Kristin Hamre

Gåva

Er du på toppen

av livets fjell

med utsikt og oversikt

over det meste

vi du kanskje likevel

gå glipp av det aller beste:

«Guds gåve»

som er gjeve til oss –

som snur livet til dag ifrå natt ...

Fordi Han

som døydde på ein kross

på forunderleg vis

kom att.

Ingalis

Takk, NRK!

– Andre påskedag kl. 11:00 slo vi tilfeldigvis på NRK og fikk se et utrolig godt høykvalitetsprogram som var en kavalkade gjennom Wenche Myhres karriere. Utrolig god underholdning, og den ble ikke skjemmet av unødvendige og geskjeftige reportere som skulle kommentere. Tusen takk!

Hilsen Siri og John Ludvig

Artikkeltags