«Northguider» sin skjebne diskuteres nå på Svalbard

Tråleren fra Austevoll, «Northguider» sendte ut en nødmelding fredag ettermiddag.

Tråleren fra Austevoll, «Northguider» sendte ut en nødmelding fredag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En befaring via helikopter ble avsluttet i 14-tiden, søndag. – Det blir grunnlaget for å vurdere hvordan vi skal få berget båten, sier rederisjef Arne Birkeland.

DEL

Reketråleren «Northguider» sendte fredag ettermiddag ut en nødmelding til Hovedredningssentralen i Nord-Norge. Båten fra Austevoll hadde gått på grunn i Hinlopenstredet nord på Svalbard.

Der var det 20 minusgrader og sterk vind.

Tre og en halv time senere ble mannskapet, totalt 14 mann, berget etter en omfattende redningsaksjon.

Saken fortsetter under kartet

Møte klokken 15

«Northguider», skal fremdeles stå på grunn i Kinnvika i Nordautlandet på Svalbard, opplyser Hans Petter Mortensholm i Kystverket i 14-tiden, søndag.

– Med mindre det har skjedd noe, står den der ennå, sier han.

En befaring med helikopter ble foretatt tidligere i formiddag. Helikopteret skal ha avsluttet i 14-tiden og et befaringsmøte skal holdes mellom kystverket, Sysselmannen på Svalbard og rederiet, Opilio AS, klokken 15.

– Hva som kommer frem her blir grunnlaget for hvordan båten skal bli berget, sa daglig leder Arne Birkeland i rederiet Opilio AS til BA i 11-tiden, søndag.

– Det er prioritert å få båten opp i samarbeid med kystverket og rederiet, sier Terje Karlsen, kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen på Svalbard.

Saken fortsetter under bildet

Daglig leder i rederiet Opilio AS, Arne Birkeland, takker redningsmannskapet.

Daglig leder i rederiet Opilio AS, Arne Birkeland, takker redningsmannskapet. Foto:

Fase to

– Vi har nå gått over i fase to og får muligens reddet fartøyet der det ligger. Der ser ut som det er mindre vind og snø som muliggjør en befaring på stedet båten ligger, sa daglig leder Arne Birkeland i rederiet Opilio AS til BA i 11-tiden, søndag.

Helikopteret skulle kretse over området «Northguider» ligger og i første omgang se om båten har flyttet på seg og ta bilder, opplyser han.

KV Svalbard sendes opp

– KV Svalbard går i morgen kveld fra Sortland opp mot området for å bistå. Det er det eneste fartøyet som kan operere der grunnet forholdene, forklarer Mortensholm i Kystverket.

Ingen av de 14 personene om bord i båten ble skadd da de sendte ut nødsignal fredag ettermiddag, ifølge NTB.

Takker sysselmannen

Rederisjef, Birkeland, opplyser at det foretas oppfølging av det bergede mannskapet og målet er å få flesteparten hjem i dag. Noen få vil være igjen for å bistå videre.

– Jeg vil gjerne skryte av sysselmannen og teamet. Flere av mannskapet sier det har blitt ivaretatt og fått mulighet til å snakke. Det har vært en traumatisk situasjon.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken