Gå til sidens hovedinnhold

Lokker med tidenes høyeste pengepremie for den som setter verdensrekord

Artikkelen er over 6 år gammel

Bergen Swim Festival dobler deltakelsen første år i Ado Arena. Stevnet er godkjent som kvalifiseringsstevne til OL og lokker med 50 000 kroner til den som setter verdensrekord.

For første gang blir Bergen Swim Festival (BSF) i år arrangert på langbane i nye Ado Arena.

Det går ikke upåaktet hen i det internasjoanle svømmemiljøet. Stevnet har allerede 92 internasjonale svømmere påmeldt, og flere av deltakerne er vedensmestre og verdensrekordholdere. 

– Det er nesten dobbelt så mange internasjonale deltakere som i fjor, sier Gjert Dahl til BA, leder av organisasjonskomiteen. 

Sprengt hotellkapasitet

Effekten av det nye milliardanlegget har blitt akkurat slik festivalen lenge har sett for seg.

– Den internasjonale langbanesesongen er i gang, så det er antagelig en av grunnene til den store pågangen. Dette har vi visst siden vi startet Bergen Swim Festival for åtte år siden. Nå er vi på en måte der vi har ønsket å være helt fra starten, sier Dahl.

Stevnet blir arrangert fra 29.-31. mai og er nå så godt som fullbooket. 

– Pågangen har vært så stor utenifra at vi må begynne å si nei. Nå klarer vi ikke å oppdrive flere hotellrom i Bergen. Vi sender ut invitasjoner til alle i november måned for å klare å skaffe utøverne hotellrom, men nå er det fullt, sier Dahl.

Tidenes pengepremie

Årets stevne er også godkjent som kvalifiseringsstevne for VM i Kazan og neste års OL i Rio.

– Det er Norges Svømmeforbund som har tipset oss om det. Vi har søkt og fått det godkjent, forklarer Dahl.

BSF har satt opp det som er tidenes største pengepremie for et svømmestevne her i landet. Blir det satt verdensrekord, får vedkommende 50 000 kroner.  

– Vi har satt opp en premie til den første verdensrekorden under BSF på 50 000 kroner både for herrer og damer. Det er vel den største pengepremien som er satt opp i Norge noen gang. Kanskje er det noen som kan tenke seg de pengene og svømme virkelig fort? Skulle det vise seg at verdensrekordene hagler, går premien til den beste rekorden, sier Dahl.

Tviler på verdensrekord

Landslagssjef Petter Løvberg bekrefter at pengepremiene er rekordhøye.

– Det høyeste jeg vet er utdelt er 25 000 eller 30 000 kroner for den som tok flest poeng under Nordsjøstevnet. Det har aldri vært utdelt 50 000 kroner tidligere. Men pengene er jo enda ikke utdelt, påpeker Løvberg.

– Tror du noen kan klare å sette verdensrekord?

– Det skal veldig mye til. Det er ingen av de internasjonale svømmerne som har toppet formen her. Mange av stjernene som har satt verdensrekorder har fullt fokus på VM og er allerede kvalifisert, så hvis det skjer vil det være en stor overraskelse.

– Men Sarah Sjøstrøm klarte det på butterfly under et stevne i fjor, og man vet jo at høye pengepremier skjerper utøverne. Det hadde vært jækla gøy å fått en verdensrekord i Ado Arena, sier landslagssjefen. 

Ingen mørklegging

Tidligere stevner i Sentralbadet har vært preget av høy showfaktor med mye lys og lyd. I år blir det annerledes. 

– Vi har jo tidligere blitt kalt for Europas kuleste stevne. Det prøver i å leve opp til i år også, men det blir et helt annet design på stevnet. I Sentralbadet gjorde vi det jo mørkt for å skape stemning. I år må vi tenke helt nytt, og den gjengen som jobber med det er godt i gang.

– Det blir ikke mørkt i år?

– Nei, jeg tror vi ville eglet på oss arkitekter og designere om vi skulle pakke inn Ado i svart plastikk. Det kommer vi ikke til å gjøre i år, garanterer Dahl lattermildt.  

– Men jeg tror både svømmere og publikum skal få en opplevelse de aldri har fått i en svømmehall før. Å arrangere i Ado er spennende, det er en helt annen arena enn Sentralbadet. Først og fremst mye, mye større, og det har vi tatt hensyn til.

Dahl mener også at de ansatte i Bergens nye svømmeanlegg fortjener ros.

– Det er utrolig hyggelig å samarbeide med administrasjonen og staben i Ado Arena. De er fantastisk på og vet ikke hva godt det skal gjøre for oss. Dette blir en storstue for svømming i Norge, det er jeg helt overbevist om, fortsetter Dahl. 

Her er de internasjonale deltakerne Bergen Swim Festival reklamerer med: 

Katinka «Iron Lady» Hosszu, Ungarn

Daniel Gyurta, Ungarn

Pál Joensen, Færøyene

Sarah Sjöström, Sverige

Simon Sjödin, Sverige

Jennie Johansson, Sverige

Marco Koch, Tyskland

Simona Baumrtova, Tsjekkia

Pernille Blume, Danmark

Mie Nielsen, Danmark

Viktor Bromer, Danmark

I tillegg kommer:

Det tyrkiske landslaget

Danmarks OL-satsingsgruppe

Det danske juniorlandslaget

Hele den norske svømmeeliten