– Det føltes utrolig deilig å hjelpe Susanne på slutten. Da handlet det ikke om mitt resultat lenger. Jeg visste at Susanne har en utrolig vinnerskalle og kunne fullføre hvis jeg ofret meg, sier Vita Heine.

Bergen-syklisten hang relativt godt med over bakken til Sollien på den siste runden. Men ned mot sentrum skjønte Heine at 19 år gamle Susanne Andersen hadde større sjanse enn henne selv. Dermed la Heine sine egne ambisjoner til side, og begynte å kjøre med Andersen på slep for å hente inn rytterne foran.

– Helt fantastisk!

– Hun ofret seg fullt og helt for at jeg skulle levere et bra resultat. Det Vita gjorde er helt fantastisk! Det viser hvilken rytter hun er og hvilken personlighet hun har, sier en takknemlig Susanne Andersen.

 

Den norske duoen hentet først inn én gruppe, før Heine trykket til enda en gang og dro meg seg Andersen enda lenger frem i feltet.

– Det var egentlig en sinnssyk opplevelse å være med i finalen i VM og taue inn verdens beste ryttere. Det var en mestringsopplevelse, sier Heine.

Andersen kom seg til slutt i gruppen som spurtet om sølvet. Hun endte på 7.-plass. Andersen mener det er Heine sin fortjeneste at hun kunne kjempe om en topplassering.

– Det var helt sinnssykt det Vita gjorde i dag! Jeg kan aldri takke henne nok for det, sier Andersen.

Landslagstrener Carl Erik Pedersen lot seg også imponere.

– Vita ofret seg skikkelig på slutten. Det var utrolig imponerende, sier Pedersen.

God følelse fra VM

Etter den gode fellesstarten tar Heine med seg en god følelse fra årets VM på hjemmebane.

– Det var en utrolig deilig følelse at jeg ikke ble så sliten på slutten. Jeg følte jeg hadde minst like mye energi på slutten av løpet som på starten.

Neste år planlegger hun å satse fulltid på sykling. Senere i høst skal hun for første gang på høydeopphold, så muligheten for videre utvikling bør være til stede.

– Jeg trenger å jobbe litt mer med kapasiteten. En annen ting er at jeg begynte å sykle som voksen. Jeg taper i svingene i feltet. Det må trenes på. Mange sier jeg må være tøff i hodet, og jeg prøver så godt jeg kan. Men det må trenes på, sier hun.

Nederlandsk seier

Nederlands hjelperytter Chantal Blaak tok sjansen med litt under ti kilometer igjen og tok en uventet seier på kvinnenes fellesstart i sykkel-VM i Bergen.

Gullet er 27-åringens desidert største triumf i karrieren. I tidligere VM har ikke Blaak vært i nærheten av noe som helst, men lørdag kunne hun juble hele veien på oppløpet. Hun slo australske Katrin Garfoot med 28 sekunder. Bronsen gikk til fjorårsmester Amalie Dideriksen fra Danmark.