Gå til sidens hovedinnhold

Jan Terje og Mariann syklet fra København til Paris: – En eventyrlig reise

Artikkelen er over 2 år gammel

Over 30 personer fra Team Rynkeby Bergen la ut på en skikkelig langtur for samle inn penger til forskning på barnekreft.

Totalt var det seks lag med fra Norge i det som kanskje er verdens største veldedighetsarrangement.

– Et av dem var Team Ryngeby Bergen, hvor cirka to tredjedeler av dem som er med kommer fra Bergen. Resten kommer fra steder nedover mot Haugalandet, sier Jan Terje Espeland.

– Neste år skal de starte opp sitt eget laget. Det er veldig bra. Det er stor interesse rundt dette arrangementet, legger han til.

Jan Terje Espeland og konen Mariann Torkildsen var blant 30 personer fra bergenslaget som denne uken har syklet til inntekt for Barnekreftforeningen.

Turen startet forrige fredag.

I fjor samlet hele Team Rynkeby totalt inn 81,4 millioner kroner til barn med kritiske sykdommer i Danmark, Sverige, Finland, Norge, Færøyene og Island.

Av dette gikk 7,4 millioner kroner til Barnekreftforeningen.

250 mil i løpet av et år

I år var det nesten 1900 deltakere fordelt på 48 lag med på sykkelturen som gikk fra København til Paris.

– Dette er første gang jeg er med. Pengene samles inn til et godt formål, men samtidig får du et skikkelig godt stykke trening for deg selv. Jeg var ikke i spesielt god form da jeg begynte på dette her, og jeg må innrømme at jeg var litt nervøs for oppoverbakker, sier Espeland blidt.

Før man kan bli med på turen, må man ha syklet 250 mil i løpet av et år, forteller han.

– Stort sett har vi trent sammen som et lag, sier Jan Terje Espeland.

Deltakerne har bodd på hotell i løpet av turen, forteller Jan Terje.

– Det var vært et eventyr, selv om det naturligvis har vært partier der det har vært blodslit. Blant annet var det et parti i Belgia, kalt Mur de Huy, som var skikkelig tøff, forteller Espeland.

– Den bakken er brattere enn den Fløibanen går opp. Flere av oss, inkludert meg, ble nødt til å gå av sykkelen i en liten perioder. Heldigvis var det en på vårt lag som fikk den tredje beste tiden opp der. Så det er vi veldig fornøyd med.

Samlet inn 1,3 millioner kroner

Lørdag nådde de det endelige målet. Etter 140 mil på to hjul.

– Flere av dem som er med på laget, inkludert oss selv, har barn som har eller har hatt kreft. Noen av dem har mistet sin kjære. Det er også en del ansatte fra Haukeland med, sier han.

Bergensavisen har tidligere fortalt datteren historie. 

Da Sol (14) var åtte år, fant leger en svulst i på størrelse med en golfball i hjernen hennes. Hun overlevde kreften, men savner tettere oppfølging av senskadene. 

Dette er andre gang at laget fra Bergen deltar på arrangementet.

– Jeg kjenner det godt i hendene. For å si det slik. Det er der jeg merker det mest akkurat nå. Men det var virkelig verdt det. I fjor klarte bergenslaget å samle in 1, 3 millioner kroner. I år tror jeg vi kommer til å nærme oss to millioner kroner, sier Espeland.

Nå skal paret ta inn på hotell for natten, før de reiser tilbake til Norge igjen på mandag.

– Vi har bestilt oss hotell med svømmebasseng. Så det skal bli deilig etter en såpass lang tur. Jeg synes vi fortjener det, sier Jan Terje Espeland.

Kommentarer til denne saken