Gå til sidens hovedinnhold

Sylvi Listhaug dro til Bergen for å lære akuttmedisin

Artikkelen er over 2 år gammel

Eldreminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte Verdighetsenteret i Bergen for å se på nært hold hvor skoen trykker i eldreomsorgen.

– Det er uverdig å sende alvorlig syke gamle som kasteballer mellom sykehjem og sykehus. Det er viktig at ansatte i eldreomsorgen føler seg trygge i jobben sin og får etterutdanning, sier Listhaug.

Eldreministeren fikk blant annet lære hvordan man setter en kanyle.

– Drømmen min var å bli sykepleier. Men dette har jeg har aldri gjort før, sa Listhaug før hun stakk nålen i den kunstige armen.

Saken fortsetter under bildet.


400 på kurs

– Ansatte i eldreomsorgen har mye ansvar og kan møte pasienter som er like syke som de som ligger på sykehus. Det er viktig at ansatte i eldreomsorgen får etterutdanning, slik at de får den kompetansen de trenger, konstaterer Listhaug.

På Verdighetsenteret traff hun 30 sykepleiere og helsefagarbeidere fra hele landet som tar etterutdanning i Akuttmedisinsk eldreomsorg. 400 har så langt fullført treningen.

– Det skjer hele tiden ny forskning på fagfeltet og viktig at de ansatte får påfyll. Vi ser at det er bedre at de gamle blir behandlet der de er, slik at de slipper sykehusinnleggelser. De gamle tåler dårlig å bli flyttet på. Da blir dødeligheten høyere, sier avdelingsleder for Helse og omsorg Silje B. Eikemo på Verdighetsenteret til BA.

Saken fortsetter under bildet.


Trenger påfyll

Undersøkelser har avdekket mangel på kunnskap om akuttmedisin i eldreomsorgen i Norge i dag.

– Det er noe av bakgrunnen for at vi utviklet etterutdanningen Akuttmedisinsk eldreomsorg for tre år siden. Vi er glad for at eldreministeren nå ønsker å lære om utdanningen. Hun får møte våre dyktige deltakere og får en innføring i hva deltakerne lærer på utdanningen. Vi håper hun vil se hvor viktig det er med kompetanse i akuttmedisin, sier Eikemo.

I januar 2020 drar undervisningsteamet fra Verdighetsenteret nordover. De tar med seg dukker, jukseblod og løse armer for å kjøre hele etterutdanningen i Vesterålen.

Per i dag tilbys hele utdanningen kun ved Verdighetsenteret sine lokaler i Bergen, mens fagdager i Akuttmedisinsk eldreomsorg arrangeres i hele landet.

Les også

Sjarmtroll på oppdrag