Grytidlig søndag morgen strømmet turgåere til Gravdal, der startstreken for Syvfjellsturen er.

Mange var tidlig på 'an og stilte morgenfriske allerede klokken 0600. Før de skulle ta fatt på flere timer på fjellet, der toalettfasilitetene ellers er få, var mange innom de oppsatte festivaldoene ved startområdet.

– Det er greit å gjøre det før start. Neste mulighet er på Danmarks plass, og det kan bli litt lenge til, sier Hilde Asperheim.

To timer i badekaret

Den rutinerte mosjonisten vet hva hun snakker om. Hun deltar i løpet for andre gang og har reist fra Årdal i Sogn for å være med.

– Jeg kom ens ærend, men jeg er ofte i Bergen og går fjelltur. I fjor brukte jeg syv og en halv time på turen. Så jeg gleder meg til å gå i gang, forteller hun.

Det var det flere som gjorde. Og noen som allerede gruet seg til morgendagen.

– De andre gangene jeg har gått, har jeg vært et vrak et par dager i etterkant. Men det er verdt det, sier Ragnhild Vesteraas og ler.

– Ritualet mitt etter Syvfjellsturen er at mannen min kjører meg hjem, der jeg legger meg i badekaret i to timer og får servert mat, fortsetter hun.

– I mål koste hva det koste vil

Vesteraas har gått turen fire ganger tidligere, sammen med svigerinne Anne Stine Hindenes. Datteren Miriam Vesteraas Ree er også med i år. Hun skjærer en rar grimase når moren forteller at de tidligere har brukt ni-ti timer på turen.

– Wow. Håper dette går fint, sier datteren.

– Vi går ikke for rekord, men for å fullføre. Vi er nok litt sta alle sammen, så i mål skal vi, koste hva det koste vil, følger moren på.

Nygrodd gnagsår

Brødrene Sverre og Jakob Lunde har fått lokket med seg kameraten Andreas Ekerhovd. Han fikk overta billetten til den tredje broren deres, som ligger syk hjemme med korona.

– Dette er min første syvfjellstur. Vanligvis pleier jeg bare å fyke opp fjellet og rett ned igjen, godt å bli raskt ferdig. Så jeg håper jeg ikke går lei, sier Ekerhovd.

Lunde er mest bekymret for føttene.

– Jeg har et gnagsår fra 17. mai som nettopp har grodd.

Treg påmelding

Påmeldingen til årets tur har gått uvanlig tregt, noe som har bekymret arrangøren Bergen og Hordaland Turlag.

For tre år siden, det siste «normalåret», var det totalt 6625 personer som gikk 3/4/7-fjellsturen. I august i fjor gikk en litt amputert utgave av stabelen, men likevel med 3130 sprekinger på plass.

– Tror vi skal komme et stykke over 5000 i år, men det blir likevel færre enn de 6500–7500 som er vanlig de siste årene, uttalte prosjektleder Sabine Koch til BA forrige helg.