Seriestarten er her! Det er tre og en halv måned siden den absurde kampen i Oslos tåkehav som sendte oss ned en divisjon.

Hadde du spurt meg for noen uker siden, hadde tipset mitt for Brann neppe vært høyere enn kvalifiseringsplass for opprykk. Altså 3.-6. plass og sannsynligvis også på de nederste av disse. Branns treningskamper i vinter hadde ikke vært lovende. Ei heller cupkampen mot KFUM for tre uker siden. Ingenting så ut til å være bedre enn i fjor. Heller tvert imot.

Men jeg har latt meg forføre og forlede av de to siste treningskampene, som har vært gode. Brann har riktignok alltid én god treningskamp i hvert års oppkjøring som gir optimisme, falske forhåpninger og overdreven tro på at formen er på vei: I fjor hadde vi 2-0-seieren over regjerende seriemester Glimt. I forfjor var det 4-1-seieren over den regjerende svenske seriemester Djurgården. Året før der igjen var det 1-0-seieren over regjerende seriemester Rosenborg. Men dette har aldri vist seg å være noe frempek eller hint om hva som var i vente. Slik sett burde jeg jo ha lært.

Men i motsetning til i 2020 og 2021 har vi nå hatt hele TO gode treningskamper!!! Wohoo! Og det har til og med vært de to siste før seriestart. Ikke i januar eller februar - tre-fire måneder før serien endelig kom i gang etter Covid-utsettelsene i de to foregående sesongene. Dessuten har vi fått spennende Niklas Castro i innspurten av overgangsvinduet.

Ting begynner dermed å se lysere ut enn de gjorde for bare kort tid siden. Vi har i hele vinter messet om at det blir en knalltøff oppgave å rykke opp igjen. Det er så mange om beinet, mange som satser skikkelig på å rykke opp og mange som kan blande seg inn og lage kvalme. Og dette er fortsatt riktig.

Fra Fredrikstad, som tabellmessig var det beste laget som ble igjen i 1.divisjon, til Grorud nede på 13.plass, skilte bare 18 poeng i fjor. Og enda tettere var det nedover fra de som havnet på plassen under Fredrikstad: KFUM, som kun var en straffekonk fra å bli vår kvalikmotstander på Intility, endte bare ti poeng over den nevnte 13.plassen.

Nedrykkslagene Stabæk og Mjøndalen, kvalik-taperne Fredrikstad, KFUM og Sogndal, stadig hardt satsende Start, klubber som Ulf, Bryne, Raufoss og Ranheim, og hva med nyopprykkede Kongsvinger og Skeid i en medgangsbølge? Ja selv Åsane kan sikkert blande seg inn i kampen om de seks øverste plassene...

Det blir jevnt! For nå har jeg nevnt nesten hele divisjonen. Det betyr to ting: For det første at veien ned til plassene under opprykkskvaliken (altså under topp seks) vil være kort hvis vi først begynner å streve.

Imidlertid betyr det også at det ikke nødvendigvis skal så mye til å være hakket bedre enn alle de andre. For jeg kan liksom ikke se hvem av våre konkurrenter som virkelig peker seg ut til å være veldig mye bedre enn resten. Dette kommer helt sikkert til å bli en ny OBOS-sesong der "alle slår alle". Og siden målet vårt naturlig nok er å ende topp to, er det ikke sikkert vi trenger voldsomt høye poengsummer for å ende helt der oppe.

For i fjorårets jevne OBOS-liga gikk grensen mellom direkte opprykk og kvalik mellom nummer to som fikk 58 poeng og nummer tre som fikk 54 poeng. Året før fikk nummer to og tre henholdsvis 57 og 51. Men i 2019 fikk toeren 65 poeng og treeren 62. I 2018 henholdsvis 60 og 59. Det har altså i de to siste sesongene krevd færre poeng å rykke opp enn for tre og fire år siden . Men om det skyldes dårligere nivå på de beste, eller at nivået på resten av divisjonen har bedret seg og de dermed i større grad enn før har vært gode nok til å slå de beste, skal være usagt.

Mange vil nok regne oss som store favoritter i og med at vi skal ha den beste stallen av alle. Så langt alt greit.

Problemet vårt er at i en slik liga må en klubb som Brann antagelig ha en veldig mye bedre stall enn de andre, for å kunne snike oss inn på topp. For det er noen koder som må knekkes:

* Brann har en større ulempe enn noen av opprykkskonkurrentene: Vi vil nemlig være «årets to største kamper» for alle motstanderne våre. Mot noen klubber, som f.eks. Grorud, Raufoss og Stjørdals/Blink vil det være noe bortimot tidenes hendelser å møte Brann i seriespill. (For Raufoss sin del er det 48 år siden de spilte på øverste nivå, så de har nok sikkert glemt det).

Det er kampene mot oss de har satt ring rundt når terminlisten har kommet. Dette er kampene de kommer til å stille supermotiverte til og gi 110 % i hver takling og i hver løpsduell. Utfordringen for Brann blir selvsagt å kompensere for dette. For det er vanskelig å stille like supermotiverte til 30 av 30 kamper, og spesielt når motstanderens navn ikke akkurat gir gåsehud. Det blir 1. runde i cupen hver gang, men mot bedre motstand. Så kanskje vi skal si 3. runde i cupen, da. Og i 3. runde i cupen mot 1.divisjonslag pleier vi ofte å slite…

* Vi må bli flinkere enn vi har vært de siste årene til å omgjøre spille- og sjansemessig overtak til resultater: Bli dyktigere til å bryte ned ellevemannsforsvar og sette sjansene, samt å unngå tullebaklengs på de få sjansene motstanderne får. Slik sett har det sett litt bedre ut i de siste treningskampene. Kanskje vi har funnet ut av det nå? Kanskje Castro er bokseåpneren vi behøver? Det trengs, for i år vil vi helt sikkert dominere mot lavtliggende motstandere i et klart flertall av kampene. Det blir neppe mye kontringsrom.

* Vi må tåle press på oss i hver kamp. I de aller fleste kampene vil vi være favoritter og det vil være et press om å vinne. Og det vil selvsagt også være et press om å rykke opp. Noe annet enn Eliteserie-spill 2023 vil være en ny skandale. Vi har ikke råd til å tape poeng i kamp etter kamp. Presset vil være der - i større grad enn for de andre opprykkskandidatene, og press har vi ikke alltid vært veldig flinke til å takle. F.eks. i kvaliken i desember.

Men klarer vi å finne nøkkelen og huske koden, bør dette gå veien!

STALLEN:Alder
Kamper nivå 1+2 i Skandin., Tyskl., Nederl., USA

Kamper i OBOS

Mathias Dyngeland

Keeper

26

Ny

Lokal


158

75

Eirik Holmen Johansen

Keeper

29
87

28

Markus Olsen Pettersen

Keeper

22


Lokal


12

0

Andreas Skovgaard Larsen

Forsvar

25

Ny


Dansk

129

0

Svenn Crone

Forsvar

26

Ny


Dansk

155

0

Runar Hove

Forsvar

26


Halvlokal


83

40

Felix Horn Myhre

Forsvar

22
68

0

David Møller Wolfe

Forsvar

19


Lokal


48

28

Ole Didrik Blomberg

Forsvar

21


Lokal


38

15

Fredrik Pallesen Knudsen

Forsvar

25


Lokal


134

38

Ruben Kristiansen

Forsvar

34
259

30

Fredrik Børsting

Midtbane

27

Ny


Dansk

209

0

Vegard Leikvoll Moberg

Midtbane

31

Ny

Lokal


144

76

Niklas Jensen Wassberg

Midtbane

17
9

0

Mathias Rasmussen

Midtbane

24
148

0

Kasper Skaanes

Midtbane

27


Lokal


185

55

Sivert Heltne Nilsen

Midtbane

30


Halvlokal


288

98

Elias Heggland Myrlid

Angrep

20


Lokal


0

0

Niklas Fernando Castro

Angrep

26

Ny


Chilensk, f. i Norge

135

102

Bård Finne

Angrep

27


Lokal


204

0

Filip Delaveris

Angrep

21
29

0

Aune Selland Heggebø

Angrep

20


Lokal


60

33

Gjennomsnitt:


24,8
117,4

28,1


Siden den miserable enden på 2021-sesongen har Håkon Opdal, Lennart Grill, Lars Gerson, Japhet Sery Larsen, Daniel Pedersen, Vajebah Sakor, Vieux Sané, Petter Strand, Robert Taylor og Jon-Helge Tveita forsvunnet. Ole Martin Kolskogen og Moonga Simba har blitt sendt på lån.

Utenom Sery Larsen er det i grunn ikke mange som kommer til å bli veldig savnet rent sportslig fra 2021-laget, og han spilte uansett bare syv kamper i fjor. Daniel Pedersen, Petter Strand og Robert Taylor var alle store skuffelser. Sistnevnte kunne riktignok innimellom kunne gjøre det geniale, men han var vel så ofte årsaken til frustrasjon på grunn av sine mange idiotisk egoistiske valg ute på banen. Ironisk nok har alle gått videre til det som antagelig må regnes som et høyere nivå.

Ole Martin Kolskogens utlån var imidlertid litt merkelig, med tanke på skadehistorikken blant midtstopperne.

Inn har vi fått keeper Mathias Dyngeland (26 år) som har erfaring fra Vålerengen, Elfsborg og Sogndal, og forhåpentligvis kommer bedre fra det enn Lennart Grill. Dessverre har han imidlertid ikke fått så veldig mye spilletid verken i Borås eller i Oslo. Prestasjonene i treningskampene har vært variable.

I forsvaret har vi fått inn to dansker: Midtstopperen Andreas Skovgaard Larsen (25 år) og backen Svenn Crone (26 år). De ser begge ut til å være blant trener Eirik Hornelands foretrukne. Førstnevnte har en del erfaring fra både Örebro i Allvenskan og Nordsjælland i den danske Superligaen, mens det ble minimalt med spilletid for Heerenveen i Eresdivisie. Crone har gjennom Brøndby, Brønshøj, Silkeborg og Lyngbø en del erfaring fra begge de to øverste divisjonene i vårt sørlige naboland.

Lenger fremme på banen har vi også fått inn en ny danske: Fredrik Lindbøg Børsting (27 år). Han har syv sesonger bak seg i Superligaen med Aalborg. Også han så ut til å gå rett inn i førsteelleveren, men det spørs jo hva som skjer i angrepskabalen nå når det siste uken har kommet nye folk inn der.

På midtbanen har den erfarne midtbanespilleren Vegard Leikvoll Moberg (31 år) kommet inn. Han har gjennom Åsane, Silkeborg og Glimt spilt en del i begge de to øverste divisjonene i Norge og Danmark, men det ble ikke mange minuttene for sistnevnte klubb de siste sesongene. Ingen selvsagt mann på laget som starter kampene.

Til slutt kom Niklas Castro (26 år) som også har spilt en del i begge de to øverste divisjonene gjennom sine forhenværende klubber Aalesund, Kongsvinger og Vålerengen. Han er vinterens mest spennende signering og en det stilles store forventninger til. I 1. divisjon har han scoret 46 mål på 102 kamper i den divisjonen vi skal spille i denne sesongen. I 2019 var han fantastisk for AaFK med 17 mål på 24 kamper. Og han har spilt seks minutter for det chilenske landslaget i en VM-kvalik mot Peru 13. november 2020 da han kom inn for Flamengo-spilleren Mauricio Isla på slutten. Dette er en spiller som må finne tilbake til sitt gamle jeg, og kanskje også kan det når han får en trener som setter større pris på hans offensive kvaliteter enn hans gamle trener tydeligvis gjorde.

Når vi ser på spillerne i innboksen, så ser vi at fem av seks nye er i alderen 25-27 år, og en spiller på 31. Ikke de yngste talentene altså, men med unntak av Moberg så er det heller ikke spillere med karrieren på hell.

Totalt sett ser vi at vi har en stall med plenty erfaring fra de to øverste divisjonene (og det meste av dette altså i den aller øverste) i både Norge og andre ligasystem som er minst like gode. Samtidig er stallen likevel ikke aldrende. Snittalderen er nå 24,8. Det er ikke nivået på spillerne eller erfaringen deres det bør stå på.

Likevel vet vi også at det er en annen dynamikk i OBOS-ligaen enn i Eliteserien. Men også fra divisjonen vi skal spille i, har vi solid erfaring i stallen. Tolv av spillerne våre har spilt i den norske seriens nivå to. Kjennskap til hva som møter oss, tror jeg blir veldig viktig. For det kan fort bli en omstilling. Og både vi selv i 2015, Viking i 2018, Lillestrøm i 2020 og Aalesund i fjor, slet voldsomt på vårparten i deres møte med 1. divisjon.

* Brann 2015: På 9. plass med 14 poeng etter ti kamper og syv poeng til direkte opprykk på den tiden. Rykket rett opp.

* Viking 2018: På 4. plass med 22 poeng på første 13 kamper og tre poeng til direkte opprykk. I seg selv ikke så voldsomt ille, men de hadde faktisk fire strake tap mot AaFK (0-2 hjemme), Jerv (2-3 borte), Sogndal (0-1 borte) og Nest (0-5 borte) tidlig på sommeren. Rykket rett opp.

* Lillestrøm 2020: På 10. plass med tolv poeng på første ni kamper og ni poeng til direkte opprykk. Rykket rett opp.

* Aalesund 2021: På 13. plass med syv poeng på de første seks kampene og seks poeng til direkte opprykk. Rykket rett opp.

Ting tyder dermed på at ikke alle større klubber som rykker ned er helt klare eller helt forberedt på hva som venter dem i OBOS, og at det tar tid å løse koden. Men Brann bør være forberedt på hva som venter. Vi var kanskje naive i 2015, men denne gang bør vi ha lært både av oss selv og av andre store klubber som har tatt turen ned på nivå to de siste årene.

-

TABELLTIPSET:

Jeg setter Brann rett og slett øverst her. Vi BØR klare å vinne denne divisjonen og i hvert fall klare å rykke opp direkte (topp to). Noe annet er en skandale. Vi skal være gode nok til dette, jeg setter oss som sagt øverst på tipset, men jeg er altså på ingen måte sikker på at vi klarer det. Begynner det først å gå galt, kan det fort balle på seg. Og det er et såpass jevnt nivå i divisjonen, at vi da fort kan bli forbigått av flere. Det blir nesten helt bingo å tippe denne divisjonen, for lagene er så vanskelige å skille fra hverandre. Men her er tipset:

1

Brann

2

Stabæk

3

Start

4

Fredrikstad

5

Mjøndalen

6

Sogndal

7

KFUM

8

Ulf

9

Ranheim

10

Åsane

11

Raufoss

12

Bryne

13

Skeid

14

Kongsvinger

15

Stjørdal

16

Grorud

Og slik klarer vi det:

62 poeng holder de fleste sesonger til direkte opprykk, og det skal antagelig holde i en sesong der få andre konkurrenter er soleklart bedre enn øvrigheten. Når "alle konkurrentene slår hverandre", skal den nødvendige poengsummen for direkte opprykk antagelig bli lavere. Så 62 poeng skal nok holde. Og slik klarer vi det:

Kamper

Vår fangst:

Ranheim (b)

1

Åsane (h)

3

Skeid (b)

3

Sogndal (h)

3

KFUM (b)

1

Ulf (h)

3

Fredriks. (h)

1

Kongsv. (b)

3

Mjøndal. (h)

1

Blink (b)

3

Grorud (b)

3

Bryne (h)

3

Start (b)

0

Stabæk (h)

1

Raufoss (b)

1

Kongsv. (h)

3

Bryne (b)

3

Start (h)

1

Stabæk (b)

0

Raufoss (h)

3

Sogndal (b)

1

Ranheim (h)

3

Åsane (b)

3

Grorud (h)

3

Ulf (b)

1

Blink (h)

3

Mjøndal. (b)

1

Skeid (h)

3

Fredriks. (b)

1

KFUM (h)

3

TOTALT:

62 p (17-11-2)Hjemme

37 p (11-4-0)

Borte

25 p (6-7-2)

Slik har oppkjøringen vært:

1-1 mot Åsane i Åsane, 7/2: Årets første treningskamp var borte mot Åsane. Brann var klart best i spill og sjanser, men vi klarte ikke vinne. Klassisk Brann altså.

1-3-tap for Start i Kristiansand, 11/2: Neste kamp var mot Start innendørs på Sørlandet. En meget svak kamp av Brann og spesielt starten var fryktelig.

På grunn av koronautbrudd i stallen ble det endringer i sesongopplegget. Den opprinnelige turen til Spania ble avlyst.

0-0 mot Stabæk i Spania, 5/3: Så ble det målløst mot Stabæk i Spania. Vi hadde nok av sjanser til å vinne, men klarte det heller ikke nå.

0-1-tap for KFUM i NM borte: 12. mars ble årets første tellende kamp spilt. Da møtte vi KFUM på mareritt-arenaen Intility. Det ble 0-1-tap etter en skremmende svak kamp av Brann, der vi nesten ikke skapte sjanser på 90 minutter.

2-2 mot Lysekloster, 14/3: To dager senere klarte et ganske så reservepreget Brann-lag med nød og neppe bare 2-2 mot 3.divisjonslaget Lysekloster. Vi brente et stort antall sjanser.

2-0-seier over AaFK borte, 19/3: Så snudde det. Den første halvtimen mot AaFK var meget sterk og nok til at vi slo oransjetrøyene 2-0, selv om det ble jevnere spillemessig etter hvert.

3-0-seier over Sogndal borte, 26/3: Da vi trodde vi var ferdige med den årlige ene gode treningskampen, kom det jaggu en til. Og den var kanskje enda bedre. Brann var klart best mot Sogndal og vant fullt fortjent 3-0. Og selv om også Sogndal kunne fått sin redusering, kunne seieren fort blitt enda større. Vi hadde nemlig to stolpeskudd og en avslutning reddet på streken.


Lagoppstillingene i oppkjøringen:


Mot Åsane:

Brann (4-3-3): Mathias Dyngeland - Felix Horn Myhre, Fredrik Pallesen Knudsen, Ole Martin Kolskogen, David Møller Wolfe (Ruben Kristiansen fra 46.) - Mathias Rasmussen, Sivert Heltne Nilsen, Vegard Leikvoll Moberg (Kasper Skaanes fra 46.) - Moonga Simba (Bård Finne fra 70.), Aune Heggebø (Erlend Hustad fra 46.), Filip Delaveris (Ole Didrik Blomberg fra 46.)


Mot Start:

Brann (4-3-3): Mathias Dyngeland - Felix Horn Myhre (Ole Didrik Blomberg fra 78.), Ole Martin Kolskogen, Fredrik Pallesen Knudsen, David Møller Wolfe - Mathias Rasmussen, Sivert Heltne Nilsen, Niklas Jensen Wassberg (Vegard Leikvoll Moberg fra 61.) - Moonga Simba (Erlend Hustad fra 46.), Aune Heggebø (Filip Delaveris fra 78.), Bård Finne (Filip Delaveris fra 61.).


Mot Stabæk:

Brann (4-3-3): Mathias Dyngeland - Svenn Crone (Erlend Hustad fra 80.), Fredrik Pallesen Knudsen, Andreas Skovgaard (Ole Martin Kolskogen fra 57), Ruben Kristiansen (David Møller Wolfe fra 46.) - Vegard Leikvoll Moberg (Niklas Jensen Wassberg fra 57.), Sivert Heltne Nilsen, Mathias Rasmussen (Felix Horn Myhre fra 71.) - Moonga Simba (Kasper Skaanes fra 71.), Aune Heggebø (Bård Finne fra 57.), Filip Delaveris (Ole Didrik Blomberg fra 57.).


Mot KFUM i cupen:

Brann (4-3-3): Mathias Dyngeland - Svenn Crone, Fredrik Pallesen Knudsen, Andreas Skovgaard, David Møller Wolfe - Niklas Jensen Wassberg (Vegard Leikvoll Moberg fra 61.), Sivert Heltne Nilsen, Mathias Rasmussen (Filip Delaveris fra 76.) - Kasper Skaanes, (Moonga Simba fra 46.), Aune Heggebø, Bård Finne (Frederik Børsting fra 61.).


Reservene mot Lysekloster:

Brann (4-3-3): Markus Olsen Pettersen (Eirik Holmen Johansen fra 46.) - Ole Didrik Blomberg, Ole Martin Kolskogen, Yevhen Martynenko (Rasmus Holten fra 46.), Ruben Kristiansen - Vegard Leikvoll Moberg, Felix Horn Myhre, Frederik Børsting (Isak Tomar Hjorteseth fra 70.) - Kasper Skaanes, Filip Delaveris (Marius Trengereid fra 70.), Moonga Simba (Mikal Berg Kvinge fra 64.).


Mot AaFK:

Brann (4-3-3): Mathias Dyngeland - Svenn Crone, Fredrik Pallesen Knudsen (Ole Martin Kolskogen fra 46.), Andreas Skovgaard, Ruben Kristiansen - Mathias Rasmussen (Felix Horn Myhre fra 73.), Sivert Heltne Nilsen, Niklas Jensen Wassberg (Kasper Skaanes fra 62.) - Bård Finne (David Møller Wolfe fra 67.), Aune Heggebø (Filip Delaveris fra 73.), Frederik Børsting (Moonga Simba fra 26.).


Mot Sogndal:

Brann (4-3-3): Mathias Dyngeland (Eirik Holmen Johansen fra 46.) - Svenn Crone, Fredrik Pallesen Knudsen, Andreas Skovgaard, Ruben Kristiansen - Mathias Rasmussen (Isak Tomar Hjorteseth fra 87.), Sivert Heltne Nilsen, Felix Horn Myhre (Marius Trengereid fra 90.) - Bård Finne (Filip Delaveris fra 74.), Vegard Leikvoll Moberg (Niklas Jensen Wassberg fra 62.), Frederik Børsting (Elias Myrlid fra 90.).

Kilde for lagoppstillingene i treningskampene: brann.no

(Endret lørdag kl 2010 for å få med noen ord om treningskampene, samt lagoppstillinger fra dem).