I juli neste år er det igjen duket for en heidundrende skutefest i Vågen. Arrangørselskapet CoEvent har brukt sommeren godt for å rekruttere skip.

– Så langt er 43 skuter påmeldt. 16 av disse er de største klasse A-skipene, sier Morten Dahl Sebjørnsen, ansatt i CoEvent og prosjektleder for The Tall Ships Races 2019.

Færre skuter enn i 2008

Ifølge Sebjørnsen har det aldri tidligere vært påmeldt så mange skuter til Tall Ships Races i Bergen så tidlig i prosessen.

– Påmeldingsfristen er 1. mai. 43 skuter er et rekordhøyt antall så tidlig i prosessen. Vi har jobbet veldig godt med å rekruttere i sommer og høst, sier han.

– Går dere for å lage et rekordstort arrangement?

– Nei. I 2008 var 100 skuter påmeldt og det er enormt mange. Under The Tall Ships Races i Stavanger i sommer var det 65 påmeldte skuter og sist det var i Bergen var det 67 påmeldte skuter. Hvis vi ender på 70-80 skuter er vi superfornøyde.

Blant de påmeldte skutene er de store norske skoleskipene Statsraad Lehmkuhl, Christian Radich og Sørlandet.

– Også er vi veldig spent på hvilke skuter som kommer fra Latin-Amerika. Det er gøye skuter å få med som gjør mye ut av seg. Vi har håp om å få med skuter fra blant annet Brasil og Mexico, sier Sebjørnsen.

Jakter sponsorer

I fjor skrev BA at kommunen slet med å få lokale eventselskaper til å arrangere Tall Ships Races, grunnet høy økonomisk risiko.

Men CoEvent tok sjansen. Det har de ikke angret på foreløpig.

– Vi har kontroll. Men vi har noen avgjørende måneder foran oss nå. Flere sponsorer er positive til samarbeid. Men det er en lang prosess å få inn store beløp. Vi er helt avhengige av den økonomiske drahjelpen næringslivet kan bidra med, sier Sebjørnsen.

Aalborg, Århus, Fredrikstad og Bergen er vertsbyer for Tall Ships Races neste sommer.

– Det er et enormt arrangement som når ut til ekstremt mange. Skipene ligger fire døgn i hver havn. Så er det flere dagers seilas imellom hver by, forteller Sebjørnsen.

Tall Ships Races

  • Tall Ships Races er et årlig internasjonalt arrangement for seiltrening som ble gjennomført for første gang i 1956.
  • Arrangementet blir administrert av Sail Training International (STI) som har hovedkontor i Portsmouth i England.
  • STI er registrert som en ideell organisasjon med medlemmer over hele verden.
  • Et av hovedmålene til STI er å bidra til å utvikle og utdanne ungdommer mellom 15 og 25 år gjennom seiltrening, uavhengig av nasjonalitet, kultur, religion, kjønn eller sosial bakgrunn.
  • Bergen var vertshavn for første gang i 1993, og har siden vært vertskap i 2001, i 2008 og sist i 2014. Sommeren 2019 braker det løs igjen.