Tapte millionbeløp på katastrofehelg

Utestedene i Bergen opplevde liten trafikk denne helgen. – Det er helt krise, sier Frode Hellebø, manager på Zachariasbryggen.

Utestedene i Bergen opplevde liten trafikk denne helgen. – Det er helt krise, sier Frode Hellebø, manager på Zachariasbryggen. Foto:

Bare stamgjestene kom på Zachen i helgen. – Folk snudde i døren fordi det ikke var folk her.

DEL

Fredag 7. august ble det innført full skjenkestopp etter midnatt i hele landet. Dette har ført til flere hjemmefester og færre folk på utestedene i sentrum.

– Det er som at vi er stengt. Den siste uken har vi hatt en radikal nedgang i antall gjester, sier Frode Hellebø.

Tapte 1,8 mill

Han er manager på Zachariasbryggen, og beskriver situasjonen som kritisk. De få gjestene som kommer er stamgjester.

– Noen snudde i døren fordi det ikke var folk her. Lørdag var som en normal mandag, sier Hellebø.

Kasseapparatet viste den dystre sannheten.

– Normalt har Zachen en totalomsetning på rundt én million kroner både fredag og lørdag. Men denne helgen omsatte vi for 50.000 på fredag og rundt 100.000 på lørdag. Det er helt krise.

Bør se til utlandet

For Hellebø er smittevernargumentet uforståelig, når festingen fortsetter i private hjem.

Natt til søndag fikk Vest politidistrikt 25 meldinger om bråk og festing. Det hadde også vært diverse ordensforstyrrelser i Bergen sentrum.

– Ingen drar på byen når de stenger klokken tolv, men køen til Vinmonopolet strekker seg rundt hjørnet. Ingen av dem har tenkt seg på utesteder, for folk gidder ikke reise til byen når de må snu igjen etter en time.

Artikkelen fortsetter under bildet

Frode Hellebø frykter for levebrødet etter helgens katastrofetall.

Frode Hellebø frykter for levebrødet etter helgens katastrofetall. Foto:

Hellebø mener at utestedene må få økonomisk kompensasjon eller få gå tilbake til normale åpningstider.

– Vi bør se til utlandet. I Danmark for eksempel, stenger inngangen klokken 2300. Gjestene kan være der til ordinær stengetid, slik at det blir mindre smitterisiko.

Glad de har stengt

Daglig leder hos Fincken, Steinar Aagesen, er imidlertid ikke enig. 6. september ble utestedet hans stengt på minuttet, da en gjest fikk påvist smitte. Siden har fire ansatte også testet positivt.

Aagesen holder mer enn gjerne stengt.

– Vi er med på dugnaden og mener det er fornuftig. Vi ønsker ikke å bidra med mer elendighet enn vi har gjort. Helse går foran økonomi, og vi holder stengt i minst ni dager til, sier Aagesen til BA.

Han stiller seg lojalt bak regjeringens retningslinjer.

– Jeg har ingen evne til å vurdere hva som er rett eller ikke, men jeg ser ingen grunn til å gå i tog mot myndighetene.

Konkursspøkelset

Men mange i bransjen er bekymret for fremtiden, og har sett røde tall helt siden i vår. Også Bergen Næringsråd frykter det verste.

– Det er en fortvilet situasjon for alle som driver publikumsrettet virksomhet. De har hatt det vanskelig veldig lenge nå, og skjenkestoppen er nok et tilbakeslag. Men samtidig kan jeg ikke se hva som kan gjøres, annet enn at hver enkelt overholder smittereglene, sier leder Marit Warncke.

Hun tror bransjen vil se flere konkurser i tiden som kommer.

– Ja, konkursfaren øker veldig nå, og flere vil bli oppsagt. Situasjonen er ekstremt vanskelig, men vi håper på mer bransjerettede tiltak.

Ansatte mister jobben

Nå må Zachen slutte med vakthold i ukedagene. Dette gjelder også flere utesteder i Bergen.

– Vi har ikke råd til å ha vakter i døren lenger. Disse tiltakene kommer til å gjøre at flere utesteder må legge ned, sier Hellebø.

Han synes at skjenkestoppen aldri burde blitt innført, og mener det er tryggere å feste på et utested enn på en hjemmefest.

– Ukontrollerte sammenkomster er årsaken til økt smitte. Situasjonen hadde vært annerledes hvis vi ikke hadde hatt skjenkestopp.

Artikkeltags