Rusbehandling

– Jeg synes det er helt urimelig at når folk med alkoholproblemer melder seg selv for å få hjelp, så mister de sertifikatet. Jeg har selv fått hjelp fordi det ble for mye alkohol. Meldte meg frivillig til behandling og var motivert for å ta tak.

Men når de fratar meg lappen, og fratar meg mulighetene til å jobbe, til å tjene penger, så gjør myndighetene dette nesten umulig.

Og det at man i tillegg må ta ny teori, ny oppkjøring osv. etter behandling for å få lappen igjen, skaper mange ekstra kostnader. Dette fører jo til at folk som trenger hjelp med rus ikke melder seg. I neste omgang skaper jo det flere problemer i stedet for å hjelpe folk.

Bjørn T.

Svar: Hei. Statsforvalterne har en meldeplikt til politiet når fører av motorvogn ikke lengre oppfyller førerkortforskriftens helsekrav. Dersom politiet får en slik melding og vurderer at helsekravene ikke er oppfylt, skal førerretten tilbakekalles.

Det førende hensynet bak bestemmelsen er å redusere risikoen en uskikket fører av motorvogn representerer.

Politiet kan forstå at tap av førerrett oppleves som et inngripende tiltak for den enkelte. Likevel er politiet av den oppfatning at det, i slike saker, må legges avgjørende vekt på hensynet til den almene trafikksikkerhet.

Dersom førerretten er tilbakekalt grunnet helse skal ny førerprøve bare kreves når tilbakekallet har løpt så lenge at det er grunn til å tro at vedkommende ikke lenger har de kunnskaper eller den kjøreferdighet som hensynet til trafikksikkerheten krever. Det er altså ikke slik at et tap av førerrett grunnet manglende oppfyllelse av helsekrav medfører krav om ny hel eller delvis prøve.

Hilsen politiet

Skuffende

– Jeg føler meg litt snytt i dag av Deli de Luca Nyborg. Her reklamer de på store skilt langs veien og turstier følgende: «Ingen tvil, alltid en digg deal». Og så bilder av 5 bakster til 10 kr hele uken.

– Det så godt ut, tenkte vi og gikk inn for å kjøpe kaffe og bakst til 10 kr, men nei da, det kostet 29,90 for et tebrød. Skjerp dere!

Tommy

Svar: Vi takker for gode innspill. Plakaten er merket med at ukens produkt varierer, men vi ser også at dette kan misforstås. Vi vil derfor fjerne disse plakatene og trykke opp nye som er tydeligere på hvilket produkt som er på tilbud.

Vennlig hilsen

Tommy Hagen, daglig leder

Deli de Luca Nyborg – Esso

Uforståelig

– Jeg skjønner ikke dyrebutikker som ikke selger dyr eller fisk. Hvorfor? De selger mat og leker til dyr og fisk, men det er vel ikke så mange som kjøper det? Hvorfor er det så mange som har kuttet ut med salg av dyr og fisk? Jeg har lurt på det en stund nå.

BA-leser

Bussen

– Bussen burde være billigere. Når man er student så har man tynt med penger, så 250 kroner måneden hadde vært passe. Det er ikke alle som har råd til å bo i sentrum, og da bruker man kollektivtransport hele tiden.

Student

Møhlenpris

– Vi vil ha flere matbutikker på Møhlenpris. Vi har Joker og Bunnpris, men vi vil ha en dagligvarebutikk som er større enn en kiosk.

Marie 24

Januar

– Det beste med januar er at det blir lysere. Det er ikke så mørkt og kaldt å gå på skolen. Når det blir lysere blir jeg mer våken og får mer energi. Sommeren er den beste årstiden. Da liker jeg å bade.

Jente (14)


Skiskyting

– Må TV 2 avbryte skiskytingen med reklame? Det irriterer vettet av meg. Har aldri sett TV 2 avbryte en fotballkamp for å sende reklame. Grusomt trist at NRK ikke har alle rettighetene til denne fantastiske sporten. Men en liten løsning har jeg funnet: Slå over på SVT. Der sendes rennet i sin helhet uten reklame. Og om du ikke liker svenske kommentatorer så slå av lyden og sett på NRK Radio. Der er gode, gamle Ola Lunde, «midt i», og co. God fornøyelse.

Trond Erik Bjånes-Holme

Sand eller salt

– En jente mener i summetonen tirsdag at de bør strø med sand så vi slipper slaps. Sand funker ikke godt nok.

Salt funker veldig bra så lenge de måker vekk snøen før de strør, men her i Bergen er de veldig dårlig på måking. Her strør de salt rett oppå snøen. Bergen har mye og lære fra andre byer.

Og fortauene kan du nesten bare glemme at de måker eller strør!

BA-leser

Bremser

– Jeg anbefaler alle å kontrollere bremseklossene! Saltet som i disse tider benyttes på veiene tærer på bremseklossene slik at bremsebelegget løsner fra metallskiven!

O. H.

Svar fra NAF: Det er ikke noen fare for at bremsebelegget løsner fra bremseklossene grunnet salting. Men salt fører til rust på bremseskivene. NAFs råd er å foreta kraftige oppbremsinger med jevne mellomrom for å på den måten bremse bort rusten. Men pass på at du ikke har noen bak deg når du gjør dette.

Studentby

– Det er moro å være student i Bergen. Det er gøy at det er så mange studenter her, og det er gøy å bo i kollektiv. Vi er syv jenter som bor sammen. Det er skikkelig artig!

Jente 19

Sortering

– Hei. Jeg får ikke svar på appen til Bir hvor vi skal gjøre av hvetemel og annet mel.

Asbjørn, Åsane

Svar: Hei, Asbjørn. En generell regel er at de fleste produkter som brukes til matlaging, kan sorteres som matavfall. Etter hvert som flere og flere i Bir kildesorterer matavfallet sitt, ser vi at interessen for slik informasjon øker. Vi tar imot oppfordring om å legge inn flere søkeord i sorteringsguiden vår, men vi kan ikke dekke alt de har til salg i matvarebutikken. Om du ikke komposterer eller sorterer matavfall enda, skal ødelagt mel kastes i restavfallet, men husk på at mel er brukbart langt utover datostemplingen. Bruk nesen, lukter det bra, kan du bruke det. Du trenger kun å kaste melet om du får mugg i det.

Med vennlig hilsen

Tina Skudal, kommunikasjons-

rådgiver, Bir AS

Les flere summetoner her: Tiden er ikke inne for kveldsåpne barnehager