Det ble kaos i havnen onsdag, da 60 reisende ble forlatt i ventehallen av danskebåten MS «Bergensfjord».

– Her er det noen som ikke har gjort jobben sin, sa Per Flytlie, en av mange sinte kunder hos Fjord Line.

Glemte å åpne en dør

Han hadde helt rett, viser Fjord Lines interne undersøkelser av hendelsen.

– Påstigende passasjerer sitter i ventehallen og venter på at alle som skal av skipet går av. Så spør mannskap på skipet dem på landsiden om alle passasjerene er boardet, altså sjekket inn. Når svaret er ja, skal en person gå ned og åpne en dør slik at passasjerene kan gå om bord. Men den døren har aldri blitt åpnet, forklarer selskapets kommunikasjonssjef Flemming Hofmann Tveitan til BA dagen derpå.

– Når kapteinen så har spurt sine folk om alle er om bord, har han av en eller annen grunn fått ja, fortsetter Tveitan.

Dermed har skipet lagt fra kai og begynt reisen før de gående passasjerene var kommet inn. Da kunne heller ikke danskebåten snu, forteller Tveitan.

– Når skipet har begitt seg ut i Byfjorden, så har de ikke anledning til å snu før de har seilet ganske langt. Skulle de gjort det, ville skipet blitt veldig forsinket til Stavanger, der man også har et skjema å holde for å fylle gass. Det raskeste alternativet var å tilby passasjerene buss til Stavanger, sier han.

Bare 25 av de 60 passasjerene valgte å bli med bussen, mens flesteparten droppet reisen. Blant annet halvparten av et reisefølge som skulle holde bursdagsfeiring på ferden til Danmark. For Bertil Syvertsen og vennene var det ikke aktuelt å sette seg på en av de to bussene som ble sendt til havnen.

– Vi skulle jo på et minicruise, å være på båten er opplevelsen, sier han.

Installerer overvåking

Alle passasjerene fikk tilbud om penger igjen og en ny reise. De 25 som tok den tunge turen med buss til Stavanger, fikk plaster på såret.

– De fikk veldig god forpleining, selvfølgelig gratis middag og oppgraderte lugarer og slike ting. Når man driter seg ut, så sparer man ikke på slikt, sier Tveitan.

Han legger seg på vegne av selskapet flat etter tabben.

– Det skal ikke skje, og er flaut og pinlig, sier han.

Nå tar selskapet grep for å hindre at noe lignende kan skje igjen. Om bord i danskebåtene blir det nå montert skjermer hvor mannskapet kan se videooverføring fra venterommet. Dermed skal man unngå å glemme igjen passasjerer på landsiden.

– Det har aldri skjedd før, og jeg tror det aldri vil skje igjen, sier Tveitan.