– Jeg skjønner hvorfor du ringer, sier kommandant Erik Bøe på Bergenhus festning, etter at det gikk gale da den tradisjonsrike salutten skulle gå av på Skansen onsdag morgen.
Saken ble raskt oppslag i BA og deretter i BT, VG, Dagbladet og flere medier.
– Bergen gråter, kommenterte Bøe til VG.
I alt skulle 21 skudd fyres ut av kanonene ved brannstasjonen på Skansen, men det kom bare tre smell.
– Vi har problemer med kanonene, så vi må stanse der, sa saluttkommandør Christine Hauge Kristoffersen til de fremmøtte.
På stedet så det ut til at de utsendte fra Forsvaret ikke klarte å lade kanonene med patronene.
– Vi vet ikke hva som skjedde. På Skansen om morgenen er det noen vernepliktige fra Haakonsvern og et befal som gjennomfører salutteringen. De er veldig flinke, men som du sikkert forstår er det ikke vernepliktige som kan finne feil med kanonene. De må ut på Haakonsvern til de som kan dette for undersøkelser, sier Bøe.
Flyttet salutten
På grunn av problemene ble det besluttet at salutten som skulle gå fra Skansen 1030, ble flyttet til Bergenhus festning.
Der gikk samtlige 21 skudd av som planlagt klokken 1030, til stor glede for folkemengden som hadde samlet seg for å overvære smellene.
– Vi er selvfølgelig veldig glad for at dette gikk bra! Vi har aldri hatt noe tøys med kanonene, men vi hadde en engstelse i dag når det skar seg på Skansen. Men nå smiler jeg og er fornøyd, sa Bøe til BA etter gjennomføringen.
– Fryd og gammen til et minutt over syv
Han forteller at kanonene som sviktet på Skansen har virket siden de var nye i 1901.
– De er jo gamle disse kanonene, men i fjor virket de som bare det, selv om de ikke hadde vært på service det året. I år har vi hatt dem på vedlikehold og det er gjort alt som skal gjøres. De har hatt prøveskudd og alt har fungert. Det var fryd og gammen til et minutt over syv i dag, sier kommandanten.
Da gikk det gale, og bare tre skudd kunne høres i Bergen.
Jens Jørgen Jensen i 17. maikomiteen koordinerer saluttene, og var tilstede på Skansen da det gikk gale.
– Vi hadde tre kanoner der oppe, og alle var testet på forhånd. Da vi skulle sette i gang, var det to som ikke virket, og den tredje ga seg etter tre skudd.
– Det var noen på stedet som sa at patronene var for store for kanonene, vet du om det stemmer?
– Jeg så at de slet med å få patronene inn, men jeg vet ikke om det var årsaken, sier Jensen.
Erik Bøe beklager det hele:
– Vi er veldig lei for dette, og jeg synes synd på de vernepliktige som sto der og skulle få gjennomføre en salutt på 17. mai, og så skjer dette. De står nesten bokstavelig talt i skuddlinjen for spørsmål og forundring og alt slikt, sier Bøe.
Nå blir kanonene fra Skansen hentet til Bergenhus og deretter sendt til Haakonsvern for undersøkelser.
«Erna-batteriet»
Det vekket stor oppmerksomhet da ikke alt gikk som tradisjonen er på Skansen grytidlig på nasjonaldagen.
– Det sier litt om hvor viktig disse saluttene er for Bergen. Når det går galt så havner du på førstesiden, sånn er det bare. Innerst inne får vi være glad for det, for det betyr jo at folk bryr seg, sier Bøe.
At bergenserne bryr seg om salutten fra Skansen, er ikke nytt for kommandanten. Han forteller historien om da Forsvaret i 2019 forsøkte å avslutte tradisjonen for å flytte de tre kanonene til andre steder i landet.
– Forsvaret skulle spare penger, og det ville si at i fremtiden ville vi ikke kunne saluttere fra Skansen. Men dette fikk statsminister Erna Solberg vite, og så gikk det relativt få timer før beslutningen ble omgjort. Derfor kaller vi disse tre kanonene for «Erna-batteriet».
– Er du nervøs for at denne hendelsen kan bety slutten på tradisjonen?
– Nei, jeg tror Oslo den gangen forsto viktigheten av saluttering i Bergen. I Bergen by er det en del ting du ikke skal tøyse med, og dette er en slik tradisjon på linje med Brann og buekorps, sier Bøe.