Gå til sidens hovedinnhold

Tar over for Valhammer: – Jeg har ikke tenkt å gjøre noe galt

Allerede lenge før hun har tatt over som byrådsleder for Roger Valhammer (Ap) himler Lubna Jaffery med øynene over den forsinkede mannen. 

I sommer skal Valhammer avvikle to måneder med pappaperm. Som sin vikar har han utpekt Lubna Jaffery (Ap) fra Flaktveit i Åsane.

De to ankommer Byparken i nesten samlet tropp for å møte BA. Jaffery tramper bestemt inn først med en oppgitt mine.

– Altså! Han er alltid sen, sier hun om mannen hun skal vikariere for.

– Ja, han er jo faktisk det, sier BAs undertegnede som har ventet i gode fem minutter på at de skal dukke opp.

– Det er nok riktig at jeg er en tidsoptimist, sier byrådsleder Valhammer og smiler blidt.

Fra slutten av juni til 30. august tar han pappaperm. Jaffery, som i dag er sosialbyråd, tar over roret.

– Jeg har ikke tenkt å gjøre noe galt, sier hun.

Byen har hatt noen kvinnelige byrådsledere før. I rekkefølge: Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Monica Mæland (H) og Ragnhild Stolt-Nielsen (H).

– Det er da mer fart i damene?

Mennene kom til med Martin Smith-Sivertsen (H) fra 2014 til 2015. Deretter Harald Schjelderup (Ap) fra 2015 til 2019, fra da av Roger Valhammer (Ap).

– Ikke til forkleinelse for disse mennene. Men de kvinnelige byrådslederne i Bergen, de har vært litt spissere, kanskje?

– Jeg tror det sier noe om hvordan du, og flere med deg, oppfatter kvinner, mener Jaffery.

– Vi er ganske like da, jeg og Roger. Men – ok, det blir kanskje litt mer bråkete i gangene. Jeg lager litt lyd. Jeg snakker kanskje høyt. Men jeg er fra Flaktveit, og der går en ikke stille i dørene.

– Samtidig, når en mann, som for eksempel Jens Stoltenberg, er engasjert og går i fistel – da regnes han fort som god og klar. «Nå er Jens god», sier folk. Men når en kvinne blir engasjert, da er hun fort oppfattet som kontroversiell og voldsom.

Armene til Jaffery visper rundt i luften. Armene til Valhammer henger rett ned, men ansiktet hans bærer det karakteristiske småskjeve og lune smilet.

– Jeg lurte litt på hvem spørsmålet ditt egentlig var til forkleinelse for, kommenterer han.

– Men sånn er det altså. Vi gjør og sier de samme tingene, men oppfattes ulikt, sier Jaffery.

To ulike holdninger til klemming

Men det kommer frem en rent faktisk forskjell. Jaffery har fått sin første vaksinedose og ser frem til nummer to, fordi hun er en klemmer.

For Valhammer passer dagens klemmeforbud veldig bra. Han håper denne ordningen vedvarer etter pandemien. Bare nærkontakter klemmes der i gården.

– Jeg liker klemming, men klemmer ikke på alle og lar ikke alle klemme meg, sier Jaffery.

– Er det sånne metoo-klemmere som jeg av og til lurer på om jeg er?

– Nei, nei! Jeg er bare ikke helt ukritisk til klemming!

Foreldrene til sommerens byrådsleder kom fra Pakistan. Jaffery er altså det de som holder orden på de demografiske gruppene i landet på litt merkelig vis kaller «andregenerasjons innvandrer».

Jaffery dro frem bakgrunnen sin da hun ble sosialbyråd i 2019.

– Og jeg har merket veldig godt hvilken effekt det har på unge jeg møter i jobben min som sosialbyråd. At en som ser ut som dem kan bli leder, og stå og tale for masse folk. De synes det er stas, og kult, og de ser at det kan være mulig for dem også.

– En fin dimensjon

Faktisk blir hun Norges første byrådsleder fra denne demografien, tross at nesten 800.000 nordmenn sokner dit.

– Jeg synes det er en fin dimensjon i at Bergen er først ute også her. Jeg skammer meg ikke over å si at jeg har innvandrerbakgrunn, jeg synes det er en fin ting, sier Jaffery.

Hun er altså utpekt som vikar. Valhammer poengterer at hun har vært statssekretær og rådgiver under Stoltenberg II-regjeringen, og at hun med noen mindre avbrekk har vært politisk aktiv siden 1995.

– Lubna er en veldig erfaren politiker, og hun vil fort oppleve hvor utrolig flinke folk hun har rundt seg på byrådsleders avdeling. Så dette gjør jeg uten å bekymre meg nevneverdig, sier Valhammer.

– Jeg glemte en mann i oversikten. Henning Warloe var vikar for Monica Mæland da hun var i mammaperm. Han ble truet med mistillitsforslag mot seg etter bare en måned i stolen. Så ...?

– Jeg husker da jeg var statssekretær for Anniken Huitfeldt. Hun sa at dersom jeg gjorde noe feil, kunne det ende med at hun måtte gå av. Så ikke drit deg ut, var beskjeden jeg fikk.

– Nei, det skal nok gå bra. Men det er med ærefrykt jeg tar på med oppgaven, sier Jaffery.

– Jeg er veldig trygg på at dette går veldig bra. Samtidig må en alltid være forberedt på at alt kan skje. Og ansvaret, det er først når du sitter i stolen at du virkelig kjenner på det, sier Valhammer.

Skal toppe Fantasy-formen

Han ser frem til å ha litt fritid, henge på kafe i byen og være med sine to små barn et par måneder. I tillegg har han en klar ambisjon om å være godt forberedt til neste sesongs Fantasy Premier League.

Per i dag topper byrådslederen også Rådhuselite-serien, noe han fortalte om på podkasten Fantasyrådet her forleden.

– Men jeg kommer helt sikkert til å forstyrre deg, sier Lubna.

– Det som er med Roger er at han ikke tar telefonen første gang en ringer. Men ringer en to ganger, og sender en melding, da ringer han tilbake. Ringer du bare en gang, regner han med at det ikke var noe veldig viktig, sier hun og ler.

Som byråd jobber en for sitt felt. Som byrådsleder må en skjære gjennom og avklare saker når byrådene krangler seg mellom om hva som faktisk er viktigst.

Valhammer er diplomatisk type som får alle til å føle seg like lite fornøyd, sies det. Jaffery beskriver ham som en raus og åpen leder som hun er veldig glad i.

– Så nå blir det min tur til å lede et kollegium frem til enighet om sakene, sier Jaffery, som altså blir byrådsmaktens ansikt for et par måneder i sommer.

– Jeg synes det er litt synd for Roger at nesten alle sakene hans har handlet om korona og smitte. Vi får håpe at den situasjonen ebber før jeg trer til, oppsummerer hun.

Kommentarer til denne saken