Nå tror de på løsning

TJOMMIER: Jørn Eggum fra Bergen og Fellesforbundet sammen med Stein Lier Hansen i Norsk Industri. Fredag var det mest hygge mellom dem. Spørsmålet er hvordan stemningen er når tariff-forhandlingene starter i midten av mars. FOTO: DAG BJØRNDAL

TJOMMIER: Jørn Eggum fra Bergen og Fellesforbundet sammen med Stein Lier Hansen i Norsk Industri. Fredag var det mest hygge mellom dem. Spørsmålet er hvordan stemningen er når tariff-forhandlingene starter i midten av mars. FOTO: DAG BJØRNDAL

Artikkelen er over 2 år gammel

De ler, fleiper og er på fornavn med hverandre. Og jammen tror de ikke på at de finner en løsning på tariff-forhandlingene også.

DEL

– Det er helt avgjørende at vi har en hyggelig tone sammen, sier Stein Lier Hansen, leder i Norsk Industri, til BA.

Fredag møtte han Fellesforbundets leder til debatt i Bergen. Det ble en tidvis munter seanse.

Lovte lønnsvekst

Det skyldes ikke minst positive signaler fra arbeidsgiversiden:

– Det er rom nå for reallønnsvekst, begynte Lier Hansen.

Fellesforbundets Jørn Eggum uttalte flere ganger at det er et ufravikelig krav at det blir ryddet opp i ordningene med reise, kost og losji-ordningene i arbeidslivet, som han bare forkortet til «RKL-kravet».

– Situasjonen er uakseptabel – oppgjøret må gi viktige bidrag til å få slutt på uvesenet! Fellesforbundet er villig til å sette absolutt alle kluter til, sa han.

Alle vinner

Så la han til:

– RKL står ikke bare for reise, kost og losji – men også for rettferdighet, kamp og likelønn! I denne kampen nøyer vi oss ikke med uavgjort, vi skal ha hjemmeseier, vi skal vinne. Og vinner vi, vinner alle – også de seriøse bedriftene og det norske samfunnet.

Eggum ønsker ikke «postkasseselskap» med innleide arbeidere som ødelegger for lokalt arbeidsliv og lokale underleverandører.

Lier hadde svar:

– Ingen ønsker et arbeidsliv som består av postkasser. Det skal lønne seg å være seriøse og å være organiserte, også for næringslivet, sa han.

Overfor BA la han til at han trodde partene ville bli enige om dette kravet.

–Vi ønsker begge å finne en løsning, men er litt uenige om hva som er smartest, sa Norsk Industri-sjefen.

- Alltid optimist

Ordningen med avtalefestet pensjon håper han LO og NHO finner løsningen på.

– Fellesforbundet truer med streik, dersom de ikke får dette på plass. Hva tror du?

–Jeg er alltid optimist. I forhandlingene har vi alltid vist evne til å finne løsninger når det klokken tikker mot brudd, sier Lier Hansen.

Han mener den hyggelige tonen han har med Jørn Eggum er helt avgjørende.

– Den betyr alt. Vi må ha tillit til hverandre, og kunne være uenige i sak samtidig som vi behandler hverandre med respekt. Vi kan ikke grave oss ned i skyttergravene og ha dårlige tanker om hverandre. Vi må være optimister – og kunne le av hverandre, sier Stein Lier Hansen.

Nyanser

Jørn Eggum var også positiv etter debatten i går.

– Jeg prøvde å lytte etter nyanser i Stein sa. I forkant av oppgjørene er vi godt vant med at han spisser budskapet, kanskje mer enn nødvendig. I dag høres det ut som om arbeidsgiverne innser at norsk arbeidsliv har forandret seg siden sist vi møttes, og at Norsk Industri kan se seg tjent med å få reise, kost og losji regulert på en annen måte enn i dag, sier Eggum.

– Derfor er jeg i utgangspunktet positiv til at vi skal finne frem til en løsning, sier Fellesforbundet-lederen fra Bergen.

Krevende

– Jeg tror det blir et krevende oppgjør, sier Mads Kleven, leder i Fellesforbundets avd. 747 i Bergen.

– Oppgjøret skal gi gode resultater, og løse både flokene med innleie og reise, kost og losji. Dessuten skal det gi den enkelte litt ekstra i lønningsposen, særlig de lavtlønte.

– Optimist?

– Jeg hører de sier at vi skal finne løsninger, men jeg ser også forventninger om motytelser, f. eks når det gjelder arbeidstiden, sier Kleven.

Lover godt

– Signalene lover godt, sier Jorge Dahl, leder i Rørleggersvennenes forening i Bergen.

– Å få på plass reise, kost og losji-reguleringer er essensielt for å bli kvitt sosial dumping og en nedadgående kurve for lønns- og arbeidsforhold. Får vi ikke gjennom dette blir det konflikt. Signalene fra arbeidsgiversiden har vært positive, men jeg stiller spørsmål ved troverdigheten. Vil Lier Hansen løse disse sakene er det positivt. Dette gjelder ikke bare industrien men også byggebransjen, sier han.

Artikkeltags