Onsdag la byrådet i Bergen frem sitt bybudsjett for 2023.

– Kostnadene vokser og inntektsrammene blir strammere. Byrådet må derfor roe ned pengebruken, varslet finansbyråd Per-Arne Hvidsten Larsen (V) da.

I budsjettet bremses det på nye investeringer. Det største prosjektet som utsettes er byggingen av Fyllingsdalen kulturhus, der byggestart er forskjøvet fra 2023 til 2026.

– Det er ikke bare skuffende, det er useriøst. Kommunen har sendt en langfinger til hele bydelen, sier daglig leder på Fyllingsdalen teater, Jørn Kvist, om den avgjørelsen.

Føler seg lurt

Kvist mener kommunen har brutt klare løfter.

Da kommunen først foreslo at Fyllingsdalen teater skulle bli med inn i kulturhuset sammen med biblioteket og kulturskolen, hadde teateret allerede tegnet og planlagt et helt nytt teaterbygg.

Til slutt valgte de å stille seg bak kommunens planer.

– I utgangspunktet var ikke dette løsningen vi så på som best for oss. Men vi fikk såpass klare lovnader fra kommunen om at dette var vedtatt og kom til å skje, sier han.

Nå angrer han på at de ikke kjørte sitt eget løp.

– At de effektivt torpederte vår plan om et nytt bygg hadde vært greit dersom lovnaden ble holdt, men slik ble det ikke.

De siste to årene har Fyllingsdalen teater pusset opp for 8,5 millioner. Han mener de bare gikk for en midlertidig løsning.

– Nå sitter vi igjen som svarteper, med en stor kjemperegning. Hvordan skal vi kunne stole på kommunen fremover? Vi er blitt lurt, sier han.

Han er også forbannet over at kommunen ikke har kommunisert at dette kunne skje til dem før bomben ble sluppet onsdag.

Kulturbyråden: – Lei oss for det

Kulturbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) sier at hun selv er frustrert over at byggingen utsettes, men at byrådet ikke kunne velge som de ville.

– Vi er lei oss for det. Byrådet har hele tiden hatt en ambisjon om å jobbe så raskt så mulig med prosjektet, sier hun.

Men at noen har blitt lurt her går hun ikke med på.

– Det er i år det har blitt krig i Ukraina, det er i år strømprisene har økt dramatisk. Så denne informasjonen har ikke kommunen sittet på bak noens rygg, sier hun.

Forventningen om flere rentehevinger, økende priser på byggematerialer, strøm og arbeidskraft bidrar til at kostnadsrammene på mange prosjekter har gått opp i pris. Nødtvedt sier byrådet var opptatt av å ikke skrinlegge hele kulturhuset.

– Men hvorfor vente til 2026?

– Vi siktet på 2023, men så at det er ikke realistisk. Det trengs mer tid til planlegging og til å prosjektere og tegne huset. Så det ville nok uansett blitt forsinkelser i henhold til denne ambisiøse tidsplanen.

– For å få det inn i budsjettet i det hele tatt var 2026 første mulighet. Investeringsbudsjettet i 2025 er allerede for presset, sier Nødtvedt.

Prosjektet er for dyrt

Kvist sier de nå må revurdere om de i det hele tatt blir med inn i huset.

– En konsekvens kan være at vi hopper av hele prosjektet, sier han.

Etter planen skal Fyllingsdalen kulturhus huse et stort bibliotek, saler for forestillinger, øvingslokaler, arealer til kulturskolen, Fyllingsdalen teater og mer.

Tanken er at bygget skal fylle en sentral rolle i en urbanisering av bydelen, med gågater, grøntområder og torg utenfor.

Prislappen på kulturhuset ligger nå på 1,3 milliarder.

Skal det bli noe av, må kostnadene sannsynligvis ned. Frem til byggestart skal prosjektet revurderes.

– Må noe fjernes?

– Det er noe vi må vurdere. For å sikre at vi faktisk får bygget det, blir det naturlig å se på kostnadene på nytt. Men det skal ikke gå på bekostning av funksjonen som kulturhus, sier Nødtvedt.

Da BA onsdag spurte byrådsleder Roger Valhammer om prisen må ned for at dette blir noe av, bekreftet han langt på vei at det er tilfelle.

– Ja, nå får vi tid til å gjennomføre områderegulering og reguleringsplan på en god måte. Vi får tid til å se på det på nytt og vurdere om noe må tas vekk fra prosjektet, eller i alle fall få kostnadene ned, sa han.

Jørn Kvist sier de har forståelse for at byen må spare penger.

– Men det er barn og unge som taper på dette. Prosjektet har vært planlagt i mange år. Da må man i det minste komme på banen med noen kompensasjonsmidler for å vise at man har den interessen for bydelen som man sier at man har, sier han.