Raptus satser på Sprint og W.I.T.C.H.

raptus 2005
plakat med modesty blaise og mange andre

raptus 2005 plakat med modesty blaise og mange andre

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Raptus-festivalen feirer ti-års jubileum med både «Sprint»-tegner Janry, «W.I.T.C.H.»-skapere og Frode Øverli.

DEL

Også Raptus-general Trond Stien er ny av året.

Fans av fransk-belgiske tegneserier og europeisk manga får sitt under årets tegneseriefestival i Bergen. For Raptus satser på både «Sprint-», «Spiralis»- og «W.I.T.C.H.»-tegnere 7.-9. oktober.

HERLIG HUMOR

– Vi har faktisk aldri hatt franske tegnere på Raptus før. Det var på tide å hente inn de, sier Raptus-general Trond Stien.

«Sprint»-tegner Janry, som står bak avleggeren «Lille Sprint», kommer.

– Personlig har jeg ikke sans for å kjøre babyer ut av kjente tegneserier. Men «Lille Sprint» står i en særstilling. Janry har en rampete strek som er helt egen, i motsetning til Disneys lille Donald. Han har en herlig humor der det er mye jeg kjenner igjen fra egen barndom, smiler Stien.

«Spiralis»-tegner Batem og Thierry Capezzone er også klare for Bergen.

– «Spiralis»-serien er helt herlig. Det er en så usannsynlig skapning som overgår alt, sier Raptus-generalen om det spretne «Sprint»-dyret.

SATSER MOT UNGDOM

Mange unge jenter og gutter gleder seg nok spesielt til møtet med «W.I.T.C.H.»-tegner Gianluca Paniella og forfatteren Silvia Gianatti.

– Manga er kjempepopulært for tiden. Derfor satser vi på «W.I.T.C.H.», som har en europeisk manga-stil, for å få en del for unge publikummere.

– Hvorfor tror du manga har blitt så populært?

– Det er noe nytt, kanskje. En ny måte å lese blader på, tror Stien. Flere tegneserier gis ut slik de leses i Japan, fra høyre til venstre og bakfra og frem.

Det blir manga-show med tegnekonkurranse under festivalen. En annen Raptus-gjest, Jack Lawrence, står bak manga-serien «Lions, Tigers & amp; Bears».

– Det er en serie som ikke er gitt ut i her i landet ennå. Jeg falt fullstendig for den, og håper den slår gjennom i Norge. «Lions, Tigers & Bears» handler om en liten gutt som er redd for mørket. Han oppdager en tredje dimensjon i dynen sin, og kosedyrene hans blir levende.

«PONDUS»

Det norske programmet toppes av «Pondus»-skaper Frode Øverli og prisbelønte «M»s Mads Eriksen.

– Vi er veldig glad for å ha Frode Øverli på plakaten igjen. Han feirer ti-års jubileum i år, og det gjør vi også. Tegneseriemuséet har en stor «Pondus»¬utstilling som vi håper å få låne under Raptus, forteller Raptus-sjefen.

Årets plakat er tegnet av Bergens egne «Donald»-tegner Arild Midthun. Han vil vise hvordan han tryller frem den berømte anden. Gunnar Staalesen og Mike Collins slipper også sin andre Veum-bok i tegneserieform på festivalen.

Selv gleder Raptus-generalen seg mest til å se «Modesty Blaise»s John M. Burns.

– Han overtok «Blaise» etter Romero, og har også tegnet «James Bond» og «Judge Dredd». Jeg er veldig glad i streken hans.

– Hvordan er det å være Raptus-general for første gang?

– Med jubileum på toppen? Det er tøft. Jeg tror ikke jeg helt vet hva jeg sa ja til. Men nå gleder jeg meg til festivalen! erklærer Trond Stien.

Artikkeltags