Gå til sidens hovedinnhold

Tenkt brukt til cruiseturistene. Men kan bli et helt vanlig innslag i bybildet

De ble alle ti kjøpt inn med ett mål for øye. Frakte turistene rundt i byen vår i langt mer miljøriktige busser. I over ett år har nyvinningene stått arbeidsledige. Nå er det håp om at de kommer i arbeid!

– Nå tester vi disse bussene, og så driver vi samtidig med guideopplæring. Innovasjon Norge synes jo det vi driver med er spennende, og vi driver å utvikler nye turopplegg.

Dagens busser utgår

Arthur Kordt er administrerende direktør i European Cruise Service som i fjor kjøpte disse elbussene fra Kina.

– Omvisningen, som vi driver rundt cruisevirksomheten her i Bergen, er faktisk banebrytende i verden, forklarer Kordt. – Vi bruker Bergen som et område for å utvikle nye konsepter innen den fremtidige turismen.

Han er klar på at dagens sightseeingbusser ikke er fremtiden.

– Bussene blir større, høyere og får stadig mer luksus. Men det er ikke det folk vil se. Tilreisende til byen vil oppleve «det ekte». De vil lukte, føle og se. Når du kommer vil Bergen, ønsker du ikke å fly høyt over bakken. Vi må gjøre det mindre, nærere – og kortere.

Og i bunn ligger også et sterkt ønske ne om nullutslipp.

Kordt har stor tro på at det som nå gjøres i Bergen, skal utvikles videre i Norge og ellers i verden.

Norske myndigheter har jo satt cruisenæringen på vent til 1. mai, så Kordt og hans folk venter ikke at noe skal skje før den tid.

– Vil bussene kunne bli brukt også før cruiseskipene er tilbake i byen? For eksempel ta unna andre gjester til byen som har lyst å se seg rundt?

– Ja, noen av konseptene våre går på det og. Nå er vi i ferd med å lage nettsider på det også.

Enten det er cruiseturister eller andre tilreisende, så kreves det en omviser med som kan sin byhistorie.

– Og det er det nettopp denne opplæringen vi nå holder med.

Gjennom et langt liv i cruisebransjen har Kordt lært at ingenting er statisk, og at en hele tiden må tenke nytt.

– Jeg vet at omvisertradisjonen kanskje ikke er så høyt aktet, men det skyldes mer at eliten ikke helt forstår hva vi driver med. Men vi er egentlig en av byens større kulturformidlere som formidler historie, hvordan ting ser ut og ikke minst kultur.

«Turist i egen by»

Arthur Kordt peker på at guidene i en årrekke også har stått bak formidling av byens historie til byens egen befolkning. Byvandringer er blitt et begrep.

– Og det vil vi gjøre mer av. Det er blitt mer og mer akseptert å kjøpe seg en omviser for en tur som «turist i egen by». Vi har jo så mye flott historie i Bergen – historie som kanskje ikke før er fortalt.

Kombinasjonen av gåtur/busstur er noe Kordt mener nå kommer. At «den lille grønne» dukker opp i kombinasjon med en byvandring er aktuelt.