Du er hjertelig velkommen til teppecurling!

Kurt Helberg pendler fra Mandal til Bergen for å spille teppecurling. Han har vunnet ti NM-titler siden han begynte å spille på 80-tallet, men merker at miljøet blir mindre. Foto: Magne Turøy

Kurt Helberg pendler fra Mandal til Bergen for å spille teppecurling. Han har vunnet ti NM-titler siden han begynte å spille på 80-tallet, men merker at miljøet blir mindre. Foto: Magne Turøy

Artikkelen er over 1 år gammel

Med 40 deltakere og en gjennomsnittsalder på nærmere 60 år, gikk NM i teppecurling av stabelen i Askøy Forum lørdag. Nå frir de til både gammel og ung!

DEL

RAVNANGER: Teppecurling er nok en ukjent sport for de fleste. Konseptet er likt vanlig curling slik man kjenner det, bare at banene er mye mindre og det spilles på filtmatter i stedet for is. «Steinene» er kjegleformet, og ikke runde.

Teppecurling ble godkjent som en egen idrett så sent som i 1985, da med 15 forskjellige lag på landsbasis.

Boccia og teppecurling

Askøy boccia og teppecurlingklubb er den eneste klubben på Vestlandet. Klubben ble stiftet så sent som i 2013, og teller i dag 20 medlemmer. Åtte av dem er aktive teppecurlingspillere.

– Vi er dessverre ganske alene her på Vestlandet. Vår nærmeste konkurrerende klubb er i Kristiansand. Miljøet er lite og gjennomsnittsalderen er rundt 60 år, sier leder Ingrid Haugland.

Pendler fra Mandal

Med sine 37 år var hun én av de yngste deltakerne på helgens norgesmesterskap i Askøy Forum. Haugland legger ikke skjul på at sporten sliter med rekrutteringen.

– Hovedårsaken tror jeg er at folk ikke vet hva teppecurling er, og de har i alle fall ikke prøvd det, sier hun.

Askøys Kurt Helberg har spilt teppecurling siden sporten så dagens lys. Han kan også fortelle om et miljø som har krympet.

– Da jeg startet å spille på 80-tallet var vi 40 spillere i min klasse. Nå er vi 13-14, forteller Helberg, som har ti NM-titler under beltet.

BAs Jonas Johnsen ble selvsagt forsøkt rekuttert av Kurt Helberg (t.h.) & Co!

BAs Jonas Johnsen ble selvsagt forsøkt rekuttert av Kurt Helberg (t.h.) & Co! Foto:

Sørlendingen bor i Mandal, men konkurrerer for Askøy fordi hans tidligere klubb i Mandal ikke hadde nok spillere.

– Folk har falt av på grunn av alderen, og så har man ikke klart å rekruttere nye.

Selv var det et hjerteinfarkt(!) som førte Helberg til curlingteppene.

– Jeg måtte være en del hjemme, og da tok naboen meg med på en teppecurling-trening. Og så har jeg vel egentlig bare fortsatt med det. Det er jo en gøy – og lett – aktivitet, sier Helberg.

Vil fange opp barn

Askøy-klubben jobber hardt for å rekruttere yngre generasjoner. De har blant annet vært på skoler for å vise seg frem.

– Dette er en sport som passer alle. Både funksjonshemmede og funksjonsfriske. Her konkurrerer alle på lik linje, og vi har for eksempel både kvinner og menn som konkurrerer i samme klasse, forteller Haugland.

Det er det so­si­a­le og gode mil­jø­et som gjør at Te­re­sa Mel­vær dri­ver med tep­pe­cur­ling.

Det er det so­si­a­le og gode mil­jø­et som gjør at Te­re­sa Mel­vær dri­ver med tep­pe­cur­ling.

– Vårt største problem er de tradisjonelle «store» idrettene. Vi har ikke sjanse til å kunne konkurrere med dem. Men vi vil fange opp dem som kanskje ikke lykkes så godt med fotball. Dette er en idrett hvor det er lett å få kjenne på mestringsfølelsen, sier Haugland, som får støtte fra Teresa Melvær.

– Det er et fantastisk miljø å være i, sier hun.

Artikkeltags