SISTE (klokken 2120): De evakuerte får flytte hjem igjen tirsdag kveld. Flammene er ikke slått ned, og det brenner fremdeles. Brannvesenet har satt stab og er på stedet kontinuerlig utover kvelden og natten.

Innsatsleder på stedet Øystein Magnussen i politiet opplyser at seks boliger og til sammen rundt 25 personer ble evakuert som følge av brannen. De ble evakuert til nabohus i nærheten.

– Vi ønsker å være litt i forkant i tilfelle brannen skal spre seg, sier han.

Trykket lettet litt på mannskapene i terrenget da skogbrannhelikopteret tok av. Det slo effektivt ned flammene flere steder.

– Det er bratt terreng å jobbe i, men få hus videre innover. Så brannen kan spre seg et lite stykke uten at det er fare for store verdier, sa Magnussen til BA tirsdag ettermiddag.

Vinden en utfordring

Ifølge Vaktkommandør Shahrooz Lahooti ved 110-sentralen var den store utfordringen at vinden skifter retning. Brannvesenet har mannskaper både på oppsiden og nedsiden av brannstedet.

Det brenner fremdeles over hele toppen av fjellryggen langs Unnelandsvegen. Flammer kan ses på lang avstand, meldte brannvesenet klokken 1805. Skogbrannhelikopter er på plass. Eviny har koblet ut høyspentledning på stedet.

– Mannskapet er i kontakt med Haakonsvern. Sivilforsvaret er rekvirert og vi har fått beskjed om at politiet har iverksatt evakuering fra Unnelandsvegen.

Storbrannen på Espeland

Klokken 1540 26. april går alarmen hos nødetatene. Det brenner på Espeland i Arna. Brannen ble først meldt som ganske så liten, men den spredte seg uhorvelig raskt i det tørre terrenget.

Klokken 2045 kommer meldingen om at de evakuerte får flytte hjem tirsdag kveld, til tross for at flammene ikke er slått ned ennå. Senere på kvelden kommer meldingen om at politiet har en mistenkt i saken.

Her kan du få oversikt over alle BAs artikler relatert til brannen:

26. april:

1604: Terrengbrann ved Espeland: – Rundt 25 personer evakuert

1808: Politiet ber flere beboere være klare til å evakuere: – Flammene kommer nærmere

1905: Her står naboene med hageslanger for hindre flammene

1949: Ble evakuert etter brannen i Arna: – Får håpe jeg kommer hjem i kveld

2238: Politiet: – Vi har noen som er mistenkt etter brannen

27. april:

0651: Måtte frem med vannbøttene i natt: – Var 400 grader i bakken

0932: Familien kjente på frykten da brannen spredte seg

1010: Mann i 30-årene mistenkt for storbrannen på Espeland

I underkant av 50 personer var på plass fra Sivilforsvaret.

Ifølge vaktkommandøren var øvrig bebyggelse ikke truet, men han understreket at situasjonen raskt kunne endre seg.

Det er ikke meldt om personskader, berørte bygninger eller flere personer enn én som er blitt eksponert for røyk.

Ikke langt unna brannstedet bor Lisa Ullrich (16) med familien.

– Det er ganske skummelt å se slike ting så nært. Det utviklet seg fra å være ganske lite til å være i hele fjellsiden, sier hun.

Det er ikke veldig lenge siden den siste storbrannen i området, men da i en kommunal bolig på Lone. Ingen personer ble skadet, men bygget var ubrukelig etter hendelsen.

Dette har skjedd

De siste meldingene forteller at Fv5292 Unnelandsvegen fremdeles er stengt ved Hardangerveien på grunn av brannen.

Innledningsvis ble det opplyst at det dreiet seg om et område på cirka 30 kvadratmeter.

– Det er mye mer. Det sprer seg raskt oppover, sa Ben Efraim Rørvik. Han fortalte om både tørr vegetasjon og noe vind i området.

Han var på jobb like ved, og hadde utsikt rett mot fjellsiden som står i flammer.

– Det brenner i alle fall hundre meter opp i fjellet, anslo han.

Klokken 1555 meldte brannvesenet om at brannen har spredt seg voldsomt. Den gikk da 300-400 meter opp i terrenget. Deretter ble den bare større.

Satte i gang evakuering

Politiet meldte om flammer og røyk mot blant annet byggefeltet i Moldalia. Tirsdag kveld er det ikke meldt om at verken andre personer eller bygg har kommet til skade.

– Ingen er evakuerte, meldte operasjonsleder Frode Kolltveit klokken 1650. Like etterpå meldte han at dette kunne endre seg, og at evakuering av de nærmeste boligene ble vurdert.

Klokken 1620 var to personer evakuert fra en bolig i Unnelandsvegen. Et par timer senere var totalt seks boliger med 25 personer evakuert. Disse fikk senere på kvelden flytte hjem igjen, til tross for at flammene ikke er slått ned.

Så langt ingen opplysninger om hvordan brannen startet, ifølge politiet.

Fortsetter utover natten

Som brannvesenet gjør i følge med større hendelser, har de satt stab for å sørge for sikkerheten på Espeland.

Like etter klokken 2100 kom meldingen om at de rundt 25 evakuerte får flytte hjem igjen i kveld, til tross for at flammene ikke er slått ned ennå.

– Her er åtte personer nå. De jobber med logistikk - alt fra å levere diesel til avløsning av mannskap, og innkalling av ekstramannskap, sa vaktkommandør Morten Frantzen til BA da.

Brannvesenet kommer nemlig til å bli i Arna utover kvelden og natten, og kommer til å fortsette med aktivt slukkearbeid.

Onsdag morgen er helikopteret igjen i beredskap. Nødetatene har flere ganger uttrykt hvor viktig dens rolle har vært i å slå ned på flammene flere steder.