Drapene på Kjærlighetsstien

Grete Foslund Dahl mistet datteren Åsta Sofie Helland Dahl (16) på Utøya. Åsta var en av de ti som ble skutt og drept på Kjærlighetsstien. Hun og samboeren, Arve Wickstrøm, kom denne uken fra Vadsø til Oslo for å være til stede når drapet på Åsta Sofie skal opp i retten tirsdag.

Grete Foslund Dahl mistet datteren Åsta Sofie Helland Dahl (16) på Utøya. Åsta var en av de ti som ble skutt og drept på Kjærlighetsstien. Hun og samboeren, Arve Wickstrøm, kom denne uken fra Vadsø til Oslo for å være til stede når drapet på Åsta Sofie skal opp i retten tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Ti unge ble skutt og drept på Kjærlighetsstien på Utøya. – Vi som mistet barna våre der, vet så lite om omstendighetene, sier Grete Foslund Dahl.

DEL

Tirsdag får retten høre om hvordan datteren hennes, Åsta Sofie Helland Dahl (16), og ni andre ungdommer ble skutt og drept langs Kjærlighetsstien på Utøya 22. juli. Grete Foslund Dahl og seks andre familiemedlemmer tok mandag den tunge reisen til Oslo for å være til stede når drapet på Åsta Sofie skal gjennomgås tirsdag.

Moren sitter med mange ubesvarte spørsmål om omstendighetene rundt drapene på datteren og de andre ungdommene på Kjærlighetsstien.

– Det var ingen av de ti som hadde telefon og som fikk ringt til noen, slik som er tilfelle for en god del andre. Vi vet så lite om hva som skjedde da akkurat disse ble drept. Det er sårende at drapsmannen sier at han ikke husker noe særlig fra dette stedet, sier Foslund Dahl til NTB.

FIRE FRA HORDALAND

Fem ungdommer fra Hordaland mistet livet på Utøya.

Fire av de fem ble drept på Kjærlighetsstien.

Disse fire var Tore Eikeland (21) fra Osterøy, Tarald Kuven Mjelde (18) fra Osterøy, Monica Iselin Didriksen (18) fra Sund og Silje Stamneshagen (18) fra Askøy.

HÅPER PÅ SVAR

Det Anders Behring Breivik har forklart om Kjærlighetsstien, er at ungdommene der ble paralysert og nærmest la seg ned for å vente på ham.

De pårørende mener dette ikke stemmer og anklager Breivik for å gjøre dem mindre enn det de var.

Under gjennomgangen av åstedene forrige uke, uttalte åstedsgranskerne at det så ut som ungdommene har forsøkt å gjemme seg under en liten høyde mellom teltplassen og stien, men uten å innse at de dermed ble synlige fra enkelte vinkler.

– Et spørsmål jeg håper å få svar på, er om Åsta Sofie først ble truffet av et skudd ved enden av teltplassen, men klarte å løpe videre til Kjærlighetsstien før hun ble skutt igjen, sier Foslund Dahl.

At datterens jakke ble funnet ved siden av henne på stien, er en annen brikke som moren håper å få satt på plass.

– Jeg har et utrolig stort behov for å få klarhet i så mange detaljer som mulig rundt den siste tiden Åsta levde, sier hun.

SER DATTEREN OVERALT

Foslund Dahl og samboeren Arve Wickstrøm har så langt fulgt deler av rettssaken fra Tromsø. Reisen til Oslo har vært svært tung.

– Jeg synes jeg ser Åsta på alle gatehjørner. Hun elsket å være i Oslo. Det føles absurd å være her, helt umenneskelig.

Foslund Dahl sier hun har tenkt mye på hvordan det blir å sitte i samme rom som datterens drapsmann.

– I begynnelsen klarte jeg ikke å se øynene hans på skjermen, for jeg visste at de hadde sett på Åsta rett før han drepte henne. Men egentlig har jeg ingen tanker om ham. Jeg trodde jeg skulle være mer sint, men jeg tar meg tidvis i å synes synd på ham. Når jeg ser ham, ser jeg et forsømt barn og et utrolig ensomt menneske. Og jeg tenker: Stakkars mann, hva slags liv er det han har hatt, sier Dahl.

12 DRAP

Som mandag, skal tolv drap gjennomgås tirsdag. I tillegg til gjennomgang av obduksjonsrapporten, vil de respektive bistandsadvokatene vise et bilde og si noen ord om de enkelte ofrenes liv og engasjement.

Foslund Dahl sier familien er svært glade for at datteren kan bli minnet på den måten.

– For oss er det viktig å få fram Åstas engasjement overfor venner og familie, og overfor de svake. Hun var opptatt av inkludering, og var kjemperaus med klemmer, smil og med å gi av seg selv, forteller mora.

De øvrige obduksjonsrapportene retten tar for seg tirsdag, gjelder Ida Beathe Rogne (17), Aleksander Aas Eriksen (16), Eva Kathinka Lütken (17), Tore Eikeland (21), Tarald Kuven Mjelde (18), Maria Maagerø Johannesen (17), Monica Iselin Didriksen (18), Anders Kristiansen (18), Bano Abobakar Rashid (18), Andreas Edvardsen (18) og Silje Stamneshagen (18).

Artikkeltags