Måtte be om pause

Aktor, Svein Holden.

Aktor, Svein Holden. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Pårørende gråt i rettsalen.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Retten tok pause ti minutter før tiden etter at Breivik hadde snakket om hvorfor han bestemte seg for å skyte ungdommer på Utøya 22. juli.

– Vi er nødt til å ha en pause nå, sa Holden da temaet var gjennomgått.

Breivik sa blant annet at han ville foretrukket å bare bruke bomber og ga myndighetene skylden for at han måtte dra til Utøya og bruke skytevåpen.

- Militante nasjonalister foretrekker ikke skytebaserte aksjoner, men vi er nødt til å gjøre det for norske og europeiske myndigheter har frattatt oss muligheten til å lage bomber, sa Breivik.

Han forklarte om hvilke planer han hadde tenkt å gjennomføre på Utøya og hvilke våpen han hadde med. Han fortalte også at han opprinnelig ønsket å drepe en navngitt person på Utøya og legge filmen ut på internett.

Mange pårørende i salen gråt da Breivik beskrev sitt syn på AUF-ungdommene.

- Jeg står for det jeg har gjort og jeg ville gjort det igjen, sa Breivik.

– Målet var ikke å drepe 69 mennesker på Utøya. Målet var å drepe alle. Målet var ikke å skyte flest mulig, målet var å skremme dem ved å skyte noen og så bruke vannet som et masseødeleggelsesvåpen.

Reaksjonene var sterke da terrortiltalte Anders Behring Breivik torsdag forklarte seg i Oslo tingrett om massakren på Utøya og planene han hadde om å henrette framstående politikere.

– Det var flere som begynte å gråte i salen. Nå blir forklaringene hans bare mer og mer detaljerte, og de blir dypere og vondere, sier nestleder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Christin Bjelland, til NTB.

REAGERER PÅ HOLDNINGENE

Breivik forklarte seg torsdag om tanker rundt drapene på Utøya, og om planen om å henrette flere fremstående politikere på øya. Han forklarte også detaljert om hvordan personene skulle henrettes.

– Holdningen hans i retten skaper reaksjoner. Han sitter og forteller om dette i fult alvor, og det er helt uvirkelig. Likevel er det greit at vi får gjort oss opp et inntrykk av ham, sier Bjelland.

KALD OG ROLIG

John Hestnes, som er Støttegruppens talsmann for de berørte i regjeringskvartalet, synes det var vondt å høre tiltalte forklare seg i detalj torsdag.

– Han sitter og forklarer seg om detaljer rundt angrepet på en så kald og rolig måte at det blir helt surrealistisk, sier Hestnes til NTB.

Breivik forklarte hvordan han i forkant av angrepet 22. juli hadde spanet i området rundt regjeringskvartalet.

– Han lever i sin helt egne verden, og det virker så meningsløst. Jeg har ikke opplevd slike reaksjoner i salen før heller, sier Hestnes.

På tross av at aktoratet er uenige, framholdt Breivik i retten torsdag at han begynte rekognosering av bombemål i Oslo allerede i 2006.

– Det er dette som er tøffest for oss å høre. Det går på vår ære, for oss som jobber med sikkerhet i regjeringskvartalet, at han har planlagt dette i seks år. Det er også forferdelig å høre at han forklarer så rett på sak uten å vise noen følelser, sier Hestnes til NTB

Artikkeltags