Oslo tingrett avsa tirsdag ettermiddag sin dom i saken mot kvinnen som har vært tiltalt for deltakelse i ekstremistgruppen IS i seks år.

Dommen er den første i sitt slag i norsk rettshistorie. Aldri tidligere har en kvinne vært tiltalt for terrordeltakelse fordi hun stelte hjemme og passet barna mens hennes ektemenn var ute og kriget for IS i Syria.

Kvinnen kjempet ikke selv for IS med våpen i hånd, men hennes bidrag i hjemmet var avgjørende for at hennes tre ektemenn kunne gjøre aktiv innsats for ekstremistgruppen, mener påtalemyndigheten.

Aktor ba om fire års fengsel da han konkluderte i sin prosedyre for retten 23. mars.

Nektet straffskyld

– Vi mener at hun har vært en deltaker i ISIL over mange år, og at hennes bidrag har vært å legge til rette for neste generasjon og ta vare på ektemannen. Dette har vært viktig for ISILs statsbygging og opprettholdelse av organisasjonen, sa statsadvokat Geir Evanger til NTB.

Tiltalen er for det meste basert på opplysninger hun selv har gitt politiet i avhør, og hun benekter ikke det vesentligste i gjerningsbeskrivelsen. Likevel har hun hele veien nektet straffskyld, først og fremst fordi hun ikke hadde noen mulighet til å komme seg ut av de IS-kontrollerte områdene i Syria i årene fra 2013 til 2019.

– Hun ville hjem, men ble tvunget til å bli. Det er kjernen i vårt forsvar av henne, sa Nordhus.

Radikalisert og forelsket

Den nå 30 år gamle kvinnen var 22 år gammel da hun radikalisert og forelsket solgte unna eiendeler her hjemme, tok toget til Sverige og satte seg på flyet til Syria for å slutte seg til ektemannen, den norsk-chilenske fremmedkrigeren Bastian Vasquez.

Syv år senere ble hun berget ut av den beryktede al-Hol-leiren av norske myndigheter. Den direkte foranledningen til at Solberg-regjeringen gikk til et så omstridt skritt, var den angivelig alvorlige helsetilstanden til kvinnens fem år gamle sønn. Beslutningen vakte betydelig harme i Fremskrittspartiet – flere fremstående representanter for partiet har helt frem til rettssaken begynte i starten av mars, sådd tvil om grunnlaget for å hente den lille familien hjem.

Fire dager etter at kvinnen satte sine bein på norsk jord for første gang på over syv år, trakk Frp seg ut av regjeringssamarbeidet.