I skoledebatter og leserinnlegg stempler ofte venstresiden Unge Høyres skolepolitikk som et teste- og puggeregime. De sikter til at Unge Høyre blant annet vil beholde fraværsgrensen, karakterer og eksamensordningen. I venstresidens drømmeskole er alle tre fjernet.

Jeg går i tredjeklasse på videregående. Det er ikke alltid like gøy med karakterer og fraværsgrense, men alt i livet skal ikke være gøy. Selv om både fraværsgrensen og eksamen kan oppleves som stressende og kjipe, er de viktige verktøy for å forberede oss elever på fremtiden.

Om norske elever skal tilegne seg fremtidens kompetanse, må vi stille krav.

Kine Ellingsen

I arbeidslivet kan man ikke bare velge vekk alt man ikke liker, og komme og gå som man vil. Det er dessverre ikke slik verden fungerer. Det stilles krav, og det er lurt å forberede elevene på dette allerede på videregående.

Ved høyere utdanning er eksamen den vanligste vurderingsformen. Jeg har aldri hatt eksamen før, og gruer meg til universitetet, hvor dette er normen. Derfor er jeg glad for at jeg skal ha min første eksamen nå til våren, slik at jeg får en smakebit på hva jeg har i vente.

Studieforberedende linje skal tross alt forberede elevene til studier. Om vi fjerner eksamen slik store deler av venstresiden vil, gjør vi derfor bare elever en gigantisk bjørnetjeneste.

Dessuten er formelle vurderingssituasjoner og fraværsstatistikk viktig for å avdekke kunnskapshull og mangler i den norske skolen. Hvis man skal utjevne forskjellene i skolen, må man først vite hvor forskjellene er, og hvordan de slår ut. Uten karakterer, eksamen eller krav om oppmøte vet man ikke hvem som stiller sterkest – eller svakest.

I fremtiden trenger Norge de klokeste hodene, og da må man satse på dagens elever. Å stille krav handler ikke om å være streng eller kjip. Å stille krav er å bry seg!

Les også

Bergensfedre: – Ungdommene våre blir rammet to ganger