Tettpakket på Bryggen

Artikkelen er over 2 år gammel

Det måtte penger fra en reder til for å få Sissel Kyrkjebø hjem til 17. mai i Bergen. Bergenserne vendte henne ikke ryggen.

DEL

Les også: – Vi fikk telefoner fra folk som hadde tilløp til panikk

De fleste har nok fått med seg kritikken mot dåpen av et cruiseskip i Vågen på selveste nasjonaldagen.

Havnesjef Inge Tangerås og ordfører Trude Drevland ordnet det slik at cruiseskipet til den sveitsisk bosatte rederen Torstein Hagen fra Nittedal fikk nyte godt av rammen som en 17. mai i Bergen gir.

Gjenytelsen var konserten i Vågen. Bysbarn som Sondre Lerche, Ylvis og Sissel Kyrkjebø koster store summer å få på scenen utenom lanseringstid.

«17. mai»-komiteen erkjente åpent at dette hadde de aldri hatt råd til å arrangere selv.

17.mai - skipsdåp - konsert - folkefest på Bryggen
Viking Star

17.mai - skipsdåp - konsert - folkefest på Bryggen Viking Star Foto:

Tettpakket

Men diskusjonen i byen, og latterliggjøringen  i sosiale medier, satte ikke noe preg på arrangementet.

Mange av menneskene, de fleste fra Bergen får vi tro, hadde stimlet foran scenen lenge før konserten startet klokken 2130. Like før konsertstart var det tettpakket.

Folkefest på Bryggen

Folkefest på Bryggen Foto:

Cruiseskipet som skulle bli døpt kunne man først knapt skimte bak Statsraaden, supplybåtene og tivoliet. Men da det enorme skipet bakket inn i Vågen klokken 2115 stoppet den livlige praten i folkemengden.

For noen sekunder. En vittig sjel sa rett ut at det kunne være greit om skipet nå i alle fall bakket inn i Mathallen. Det gjorde det ikke.

17. mai i Bergen handler stort sett om Bergen, og de fremmøtte kunne vente seg litt av et show. Kan det bli mer bergensk i Bergen enn når Sissel Kyrkjebø synger Bergensiana fra en scene på Bryggen?

Redd stemmen skulle sprekke

Hun hadde i forkant av konserten bedt folk stemme i på Nystemten. Kyrkjebø var redd hun ville bli så rørt at stemmen sprakk dersom hun skulle synge den med utsikt til Fløyen.

Introdusert av pauker kom Kyrkjebø på scenen og sang. Det tok ikke lange tiden før bergenserne stemte i. Noen sprekk i Sissels stemme kunne ikke BAs trente øre oppdage.

– ...og grep til min Citar med leeeekende hånd, sang de og fikk gitt seg selv en kort applaus før Kyrkjebø stemte i med «Velkommen hjem», sammen med konferansier Bjarte Hjelmeland.

– Gratulerer med dagen folkens, har dere det bra, skrek Hjelmeland fra scenen.

– Jaaaaaaa, ropte bergenserne tilbake. Uten tvil i røsten.

Folkefest på Bryggen

Folkefest på Bryggen Foto:

Folkefest på Bryggen

Folkefest på Bryggen Foto:

Folkefest på Bryggen

Folkefest på Bryggen Foto: