Transiteatret i Bergen spiller «03:08:38 – Tilstander av Unntak» på Utøya den 5. juni. Det vil samtidig bli direktesendt til en lang rekke scener rundt om i Norge, som en del av Heddadagene.

Forestillingen gjenskaper sekund for sekund de dramatiske timene som forandret Norge for alltid. Eksplosjonen i regjeringskvartalet

– Det vil være en spesiell situasjon for oss å spille i Gro-salen på Utøya. Vi føler oss trygge på at vi både bør og klarer å gjøre dette, sier Tore Vagn Lid som har skapt stykket.

  • Har du tips eller innspill til noe vi bør skrive om? Ta kontakt med oss på [email protected]!

Transiteatret sender 16 aktører, musikere, billedkunstnere og teknikere til Utøya for å gjennomføre forestillingen. Samtidig samles publikum i 12 teatre rundt om i hele landet for å følge direktesendingen.

– Vi mener det er riktig å flytte dette refleksjons- og minnearbeidet om 22. juli til stedet der det skjedde. Hendelsene for snart ti år siden angår hele landet, så derfor er det også riktig med direktesendingen. Teater er flyktig, men det har andre kvaliteter enn tradisjonelle minnesmerker. De som deltar og ser på tar opp igjen minnene om denne dagen, slik de selv opplevde den. Hver enkelt har sin individuelle historie. Forestillingen aktiverer både minner og refleksjon på en annen måte enn en statue som skal stå der til evig tid, sier Tore Vagn Lid til BA.

Han beskriver arbeidet med «03:08:38 – Tilstander av Unntak» som en kontinuerlig prosess.

– Historien om Utøya og 22. juli forandrer seg også, i takt med diskusjonene og samtalene rundt hendelsene. Jeg har tidligere sagt at vi må være forberedt på nye tilstander av unntak. Med pandemien er vi midt inne i en ny slik unntakstilstand. Det påvirker naturligvis forestillingen, sier Vagn Lid.

Det vil være et fåtall inviterte mennesker fysisk til stede på Utøya denne kvelden. Forestillingen hadde premiere på Det Vestnorske teatret kort tid før pandemien «stengte» Norge. Forestillingen var i utgangspunktet laget med tanke på internett og deling.

Og denne gangen er det altså 12 teatre rundt om i landet som sender forestillingen. Blant dem er Det Vestnorske Teatret i Bergen, Vega scene i Oslo, Samovarteatret i Kirkenes, Teater Innlandet, Hamar, Kilden Teater, Kristiansand, Teatret Vårt i Molde og Teater Ibsen i Skien.

Forestillingen ble tildelt Heddapriser for særlig kunstnerisk innsats og for beste audiovisuelle design i 2020.

Ps: Forestillingen vises også på Det Vestnorske Teateret i Logen 9, 10. og 11. juni.