Beskjeden til det norske folk kunne ikke vært tydeligere:

Hei, jeg er her for å fortelle deg hva jeg synes om krisen vi er i nå. For etter et og et halvt år i en hard pandemi fikk vi nyhetene om at klimaet var verre enn noensinne.

Timian Heeren Tuastad (11)

For da Timian Heeren Tuastad fra Paradis fikk holde Barnas tale denne nyttårsaftenen, var det ikke vanskelig å velge tema.

– Vi må gjøre noe, fortalte han da BA møtte ham i oktober.

Det var samme dag som han fikk beskjeden om at han hadde fått det ærefulle oppdraget med å holde Barnas tale, og det før selveste Kongen.

– Det føles veldig bra. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne dette, fortalte 11-åringen til BA kun minutter etter avsløringen.

– Tusen takk

Selv om Timian i talen sin er klar på utfordringene vi alle må stå i, har han et optimistisk syn på menneskenes vegne.

Vi kan fortsatt redde kloden vår fra ødeleggelse og tap. Jeg vet at vi har en fremtid.

Timian Heeren Tuastad (11)

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) dukket opp i Barnas tale-programmet:

– Tusen takk for at du bruker ytringsfriheten din til å løfte temaer som er så viktige for hele samfunnet. Du skal vite at vi lytter til det du sier. Dine og alle norske barns tanker, meninger og engasjement er så viktig for Norge og vår felles fremtid, sier statsministeren i sin hilsen til Timian.

Det er Unicef Norge som de siste to årene har invitert alle barn i Norge til å filme og sende inn bidrag til Barnas tale. De får selv velge tema, og kan enten alene eller sammen med andre fremføre denne.

– Barnas tale er en plattform der barn og unge kan holde en tale til hele nasjonen, og hvor de får si sin mening helt ufiltrert, har generalsekretær Camilla Viken i Unicef Norge forklart til BA.

Pratet med miljøministeren

Under innspillingen fikk Timian en lang og god prat med miljøministeren, som deler Timians bekymringer for fremtiden:

– Klimakrisen er her nå. Alle, uansett alder, opplever den. Skogbranner, flom og jordskred rammer oss alle, men unge mennesker har jo det meste av livet sitt foran seg. Enten skal de leve i en verden som er veldig vanskelig fordi vi ikke tok tak i klimakrisen - eller i en verden som er mye bedre, fordi vi gjorde det. Derfor er jeg så opptatt av å tenke på de unges perspektiv. Og det er grunn til bekymring. Vi må ta dette på stort alvor, sier Barth Eide i tv-programmet.

Les hele talen til Timian her: