Av de tre krimforfatterne, er det Gunnar Staalesen (72) som troner øverst på listen. Han hadde en skattbar inntekt på tre millioner kroner i fjor – det er et byks på hele to millioner sammenlignet med 2017-tallene.

– Det finnes en veldig enkel forklaring på det hoppet, og det er at det kom en ny Varg Veum-bok i 2018, sier Staalesen.

Noen millioner bøker

«Utenfor er hundene» er den foreløpig siste i en lang rekke av Varg Veum. Staalesen har ikke tall på hvor mange Varg Veum-bøker som er solgt gjennom årene.

– Jeg har gitt opp å prøve og regne det ut - det er et umulig tall. Men det er nok noen millioner, sier han.

Den fattige privatdetektiven på Strandkaien, har uansett vært innbringende. Formuen ligger stabilt rundt åtte millioner kroner de siste fire årene, og Staalesen sier til BA at han er glad for å kunne leve av å være forfatter.

– Men jeg kan love et kraftig fall på skattelistene neste år, for i 2019 kommer det ingen ny Veum-bok, sier han.

– Har du en ny i ermet?

– Den er ganske langt oppe i ermet, i så fall. Men så lenge jeg har hodet på plass, regner jeg med å jobbe i noen år til, sier 72-åringen.

Suksess med Ole Vik

Jørgen Jæger (73) har økt inntekten sin jevnt og trutt de siste fire årene, fra 848.320 kroner i 2015, til 2,9 millioner i 2018.

Jæger, som er 73 år, debuterte med «Skyggejakten» i 2003. Totalt har han gitt ut 12 krimromaner med lensmann Ole Vik i rollen som etterforsker. Den siste «Judasskuddet» kom i sommer og fikk terningkast 5 i BA.

Mens han i 2017 sto oppført med en formue på to millioner, har han i 2018 null i formue.

Som en doven advokat

Også Chris Tvedt (65), eller Baard Christian Tvedt som han heter, har økt inntektene sine i løpet av de siste fire ligningsårene.

I denne perioden er 2018 det første året han bikker en million i skattbar inntekt.

– De første årene som forfatter ville jeg tjent mer som advokat. Jeg holdt på å gå konkurs. Etter hvert har jeg tjent like mye som en doven advokat ville gjort, sa forfatteren til BA nylig i forbindelse med utgivelsen av sin åttende roman om Mikael Brenne, «Formildende omstendigheter».

Han debuterte i 2005 med «Rimelig tvil».

Sjekk listen over hva andre bergenske kulturaktører tjente i 2018: