Mens Sverre Lunde Pedersen er langt unna formen, tok unge Sigurd Henriksen (18) sølvet på 5000-meteren i NM enkeltdistanser i Vikingskipet lørdag. Det ble fulgt opp av en ny sølvmedalje på 10.000 søndag.

På begge distanser ble han slått av Sander Eitrem (20) fra Hamar.

– Jeg tipper vi får se Sander helt i verdenstoppen i år. Han er helt rå nå, sier Henriksen til BA.

Verdensmester og verdensrekord

Fana-løperen er ikke så verst rå selv, heller. Det siste året hans har i hvert fall vært helt rått. For etter å ha debutert i verdenscupen for senior på nasjonal kvote i Stavanger i november i fjor, gikk han videre til å bli verdensmester for junior på 5000 meter i Inzell, et løp der han også satte verdensrekord for junior utendørs.

– Det siste året har vært helt enormt for min del. Og veldig, veldig motiverende, sier han.

Med to 2.-plasser er 18-åringen nå garantert med når uttaket til verdenscupen i Stavanger kommer om to uker. De som blir tatt ut der, skal også gå i Heerenveen en uke senere.

– Viser man bra form i de løpene, er sjansene også gode for å få gå de to siste verdenscuphelgene før jul, som begge går i Calgary i desember, forklarer 18-åringen.

Imponerende fysikk

Sigurd er lillebroren til Sindre Henriksen (30), OL-vinneren på lagtempo som la opp i fjor. Etter den flotte fjorårssesongen, trener han nå sammen med enda mer meritterte bergensere på landslaget, som Håvard Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen. Sistnevnte lar seg imponere stort av unggutten.

Henriksen bor i Stavanger for å få trene på is:

– Sigurd har trent mye med oss i år, og det er fantastisk å følge ham. Han har et stort talent, og har allerede bygd en imponerende fysikk. Og så er det jo ekstra gøy å se at det kommer en ny generasjon bergensere på isen. For det fins flere enn ham i de yngre årsklassene nå, sier Pedersen, som selv hadde en tung helg på Hamar.

Tynte kroppen for å nå OL

Osingen gikk inn til 4.-plass både på 1500 og 5000 meter. Det holder nok til uttak i verdenscupen, men han er langt unna sitt vanlige nivå.

Men de dårlige tidene har en helt naturlig forklaring.

– Jeg tynte kroppen veldig for å rekke OL etter sykkelulykken. Det har kostet, og nå må jeg bygge meg opp igjen. Kjedelig, men det kommer løp over nyttår der jeg håper å ha fått opp dampen. Det store målet for sesongen er VM, og der er ikke før i mars, påpeker han.